У Львові порахують пасажирів трамваїв та тролейбусів за 250 тисяч гривень

2339 0
Система для автоматичного підрахунку пасажирів працює на основі комп’ютерного зору, розпізнає кількість пасажирів, які зайшли-вийшли на кожній зупинці, фіксує час і місце.
фото: Анна Журба

фото: Анна Журба

Львівське комунальне підприємство «Львівелектротранс» замовило послугу зі збору та обробки інформації з підрахунку пасажиропотоку вартістю 248 тис. грн у ТОВ «Джемікл». Згідно із цьогорічним договором, за збір і обробку інформації із одного пристрою Intranso Smart Counter комунальне підприємство платитиме 450 грн в місяць. У 2020 році це коштувало дешевше – 385 грн, пишуть «Наші гроші. Львів».

Читайте також: Дорога перспектива. Чи поїде трамвай з Сихова до Княгині Ольги

«Нова вартість вже два роки є стандартною для інших клієнтів. При купівлі обладнання ми домовились, що в перший рік ми будемо оплачувати меншу вартість», – пояснив в.о. директора «Львівелектротрансу» Володимир Ковалів.

Система для підрахунку пасажирів складається з програмної та апаратної частини. Апаратну, тобто обладнання, придбали ще в 2019-му у ТОВ «Інтрансо» за 1,77 млн грн. Пристрої Intranso Smart Counter, які складаються з мікрокомп’ютера, плати, камери, GPS-модулю, модему й датчиків, встановлюють безпосередньо на транспорт. Кожен із них коштував або 35,5, або 46,5 тис. грн (замовляли дві моделі).

Програма ж не належить «Львівелектротрансу». Послуги зі збору та обробки інформації, які тепер щороку замовляє ЛКП, – це абонентська плата, яка включає послуги мобільного оператора, сервісне обслуговування обладнання, моніторинг роботи системи, оплата оренди потужностей для зберігання й обробки інформації, і користування програмною частиною.

Як пояснив Володимир Ковалів, наразі «Львівелектротранс» не може придбати програму й сервери, аби відмовитись від абонентської плати, через вартість. Крім того, на підприємстві підрахували, що подальше технічне і програмне обслуговування по вартості буде дорожчим, аніж поточні витрати.

Читайте також: Львовом курсує 111-літній трамвай. Фотофакт

Система для автоматичного підрахунку пасажирів працює на основі комп’ютерного зору, розпізнає кількість пасажирів, які зайшли-вийшли на кожній зупинці, фіксує час і місце. Ці дані передаються на сервер в режимі онлайн.

За допомогою системи «Львівелектротранс» бачить кількість пасажирів у розрізі окремого транспорту, зупинки, рейсу, маршруту.  На основі даних підприємство може оптимізовувати графік руху, планувати кількість транспорту, яка виходить на маршрути як у пікові, так і в міжпікові проміжки часу.

Основним власником компаній «Джемікл» і «Інтрансо» є вінничанин Марат Хазін. Дмитро Малушенко і Сергій Скорченко володіють ще по 1%. Згідно з даними YouControl, компанії отримали замовлень на майже 4 млн грн.

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!