На Львівщині породіллі скаржаться на проблеми з душовими та бідне меню

4454 0
Водночас жінки, які торік народили немовлят у пологових будинках міста та області, кажуть, що персонал у них доброзичливий.
Фото ілюстративне: Freepik

Фото ілюстративне: Freepik

Сьогодні, 7 лютого, громадська організація «Природні права Україна» оприлюднила результати опитування 818 жінок, які у 2018 році народжували дітей у пологових будинках Львова та області. Породіль питали про ставлення до них персоналу, належне інформування про медичне втручання, а також про матеріальне забезпечення пологових відділень.

Торік пологи приймали у Львівському обласному клінічному перинатальному центрі, у пологовому будинку №1 та у пологовому будинку 3-ї міської клінічної лікарні. Співзасновниця ГО «Природні права Україна» Анна Петровська зазначає, що більшість жінок відзначили доброзичливе ставлення персоналу. Щодо пологового будинку №1 про це сказали понад 83% жінок, щодо пологового будинку 3-ї МКЛ – 84,7%, а щодо перинатального центру – 85,4%.

Читайте також: У Львові дозволили будувати перший приватний пологовий будинок. Візуалізація

Водночас, 25,5% опитаних породіль, які народжували в перинатальному центрі, кажуть, що їм не надали достатньо часу для ознайомлення з документами про інформовану згоду або дали підписати їх вже після пологів. В інших двох пологових будинках цей показник становить 11-12%.

Також досить великий відсоток – 34-41 – жінок зазначили, що їм не надали пояснення про причини та можливі наслідки медичних втручань перед підписанням інформованої згоди.

Натомість понад 90% породіль змогли скористатись своїм правом на партнерські пологи. У пологовому будинку №1 без партнерської допомоги народжували лише 11% жінок, майже 10% з яких так і планували. Решта скористались допомогою одного або і двох партнерів. У пологовому будинку 3-ї МКЛ також 11% жінок не скористались можливістю партнерських пологів, більшість – за власним бажанням. У перинатальному центрі таких жінок було 8%.

Читайте також: Легкі пологи. Хто такі доули і чому жінки вирішують народжувати з їх допомогою

Окремо в опитуванні ішлося про немедикаментозне знеболення. Окрім присутності і допомоги партнера, це може бути використання фітболу, вільна зміна положення тіла, масаж, душ або ванна. Останнім способом змогли скористатись лише 7% жінок в обласному перинатальному центрі і 1% жінок у пологовому будинку №1. Масажем змогла скористатись лише одна породілля з опитаних – у перинатальному центрі.

Породіллі зазначають, що, на їхню думку, варто надалі покращувати технічне оснащення пологових будинків Львова, а також подбати про зміну меню в них. Також вони би хотіли офіційно сплачувати за гарантовано якісні послуги.

Читайте також: Коли породіллі зможуть офіційно обирати собі лікаря та хто за це платитиме

За словами Анни Петровської, опитування показало, що в цілому 70% жінок задоволені тим, як пройшли пологи, дуже незадоволені – лише 3,5%. Вона додала, що у порівнянні з опитуванням за підсумками 2017 року, зменшилась кількість проведених амніотомій (розтину плідного міхура для відходження вод) та епізіотомій (розтин промежини), в цілому переважають природні пологи.

Начальник управління охорони здоров’я ЛМР Володимир Зуб зазначив, що у нього є зауваження до пологового будинку 3-ї МКЛ, де в половині випадків порушено тепловий ланцюжок – коли дитину викладають на маму або тата шкіра до шкіри. У двох інших пологових порушення є у 20% випадків. Також головний лікар Львова каже, що є певні проблеми у комунікації керівників, персоналу пологових будинків та жінок і членів їхніх сімей.

Читайте також: Народити за кордоном: піца в палаті, тато в декреті

«Завжди є люди, які всім незадоволені. І завжди буде певний відсоток помилок персоналу, що ми маємо звести до мінімуму. Та ми посилюємо контроль за веденням пологів, я особисто спілкуюсь з керівниками медзакладів про це», – каже Володимир Зуб.

У ГО «Природні права Україна» таке ж опитування проводять в Івано-Франківській, Черкаській та Закарпатській областях. Також планують опитати породіль в Тернопільській, Вінницькій, Житомирській і Київській областях. Це було друге річне опитування. Моніторити ситуацію планують протягом щонайменше 5-ти років.

Олександра Бодняк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!