У Львові поширюють інформацію про смерть дитини від напою «Тархун». Це фейк

69121 0
Повідомлення про отруєння та перелік небезпечних солодощів активно розповсюджують у соціальних мережах.
ілюстративне фото: ternopoliany.te.ua

ілюстративне фото: ternopoliany.te.ua

У шкільних Facebook-групах Львова та різних чатах почали поширювати інформацію про смерть хлопчика від напою «Тархун».

«Вчора в реанімації в інфекційному помер хлопчик на вихідних він випив тархун (в склі) .Піднявся білірубін, інтоксикація, 2 дня коми, врятувати не вдалося.! Говоріть з дітьми, пояснюйте: там зараз лежить дівчинка - сітро (скло, марку не пам'ятає) дівчинка під крапельницями з п'ятниці. Обійшлися без реанімації. Як сказала лікар, там підлога відділення з тими ж результатами після енергетиків. Поширюйте і попереджайте!», — йдеться в повідомленні (оригінальну орфографію та пунктуацію збережено).

Також вказується перелік інших напоїв та солодощів, які називають небезпечними для дітей через наявність барвників, а також інформація з російських ЗМІ про зростання підліткової смертності від йогуртів.

Читайте також: Львівська поліція спростовує, що невідомі роздають дітям солодощі з психотропами

Уся ця інформація не відповідає дійсності. Як пояснює просвітницький проект «По той бік новин», що займається спростуванням фейків в українському інфопросторі, насправді ніякого хлопчика, що помер, не було, а повідомлення спершу поширювалися в Росії.

«В Україні такі повідомлення почали розсилати у лютому в Одеській області. Як з'ясувалося пізніше, жодна дитина в реанімації області з подібними симптомами не потрапляла і в ті дні не померла. Потім це повідомлення перекинулося на Харківську область — там ЗМІ теж спростували це повідомлення, бо, знову ж таки, жодна дитина в ті дні з подібними симптомами в реанімацію не потрапляла», — кажуть у «По той бік новин».

На неправдивість цих повідомлень також вказує і те, що відсутня будь-яка точна інформація про інцидент: у якому місті це сталося, в якій лікарні, який лікар це все коментує тощо. За словами авторів проекту «По той бік новин», подібні повідомлення з чорними списками продуктів частіше за все є маркетинговою війною.

«По той бік новин» — просвітницький проект, який працює у форматі Facebook-спільноти та спростовує фейки, що поширюють медіа або в соціальних мережах. Його реалізовує Інститут розвитку регіональної преси у партнерстві з Європейським центром свободи преси та ЗМІ (ECPMF), Лейпциг, за підтримки Міністерства закордонних справ Німеччини в рамках проекту «re:start democratic discourse».


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!