У Львові працює інтерактивний годинник-карта

2894 0
У львівському Музеї етнографії та художнього промислу презентували відреставрований єдиний в Україні годинник-картину із рухомими інтерактивними деталями.
Фото: IA ZIK

Фото: IA ZIK

Годинник створив у 1854 році французький майстер-годинникар П’єр Марті. У музеї перебуває найбільша в Україні колекція годинників XVI – XX ст. Вона налічує близько 500 сонячних і механічних годинників, більшість із них потребують ремонту. Шедевр П’єра Марті упродовж кількох десятків років не працював і був розібраний. За відновлення взялися двоє львівських художників-реставраторів Сергій Скородзієвський та Ігор Якубовський. Вони впродовж кількох тижнів змогли привести поламаний складний механізм у порядок і заново його запустити, інформує ІА ZIK.

Годинник нагадує собою картину, на якій зображене мальовниче швейцарське містечко на тлі Альпійських гір. Мініатюрний корабель, вода, люди, млин 13 хвилин рухаються після кількох не складних рухів, які приводять механізм у дію. А от сам годинниковий механізм, виконаний у вигляді міської ратуші, працює безперервно дві доби.

Музейники кажуть, що це дуже гарне поповнення експозиції виставки годинників. Адже така рухома інтерактивність привертає увагу, особливо юних відвідувачів.

Читайте також: Як реставрують пам'ять. Фоторепортаж із архіву «Тюрми на Лонцького»

«Люди мають бачити й відчувати експонати, їх тікання і рух стрілки. Годинники – це щось унікальне й цікаве, без чого складно уявити людське життя. А у нас тут дуже багато різних цікавих механізмів, які б ми хотіли реанімувати й повернути до життя. Та насправді це досить складно, оскільки така професія як «годинникарі» вимирає, і щораз складніше знайти фахівців, які б могли нам допомогти у цьому питанні», – заявив Андрій Клімашевський, заступник директора з музейної та наукової роботи Музею етнографії та художнього промислу.

Серед цікавих годинників виставки можна побачити ті, які стояли навіть у палацах французьких королів. Зокрема, годинник виготовлений майстром-годинникарем Булем для короля Людовіка XVI.

Додамо, музей знаходиться на проспекті Свободи, 15. Працює з 11:00 до 17:00. Вихідний – понеділок.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!