У Львові відреставрують ще чотири старовинні вітражі

1237 0
Реставраційні роботи виконують за кошти спонсорів.
Фото: Твоє місто

Фото: Твоє місто

У Львові чотири вітражі демонтували зі сходової клітки будинку-пам’ятки місцевого значення, що на вул. Князя Романа, 34, і і працюють над їх відновленням. Реставрацією займається майстриня Марія Шумська-Барвінок. 

За її словами, відновлення вітражів відбувається по різному. Якщо вітраж не дуже пошкоджений, то відновити його можна за декілька днів. Проте, є складні тріщини – реставрація яких триває довше. 

«Якщо вітраж не дуже пошкоджений, то можна зробити за 2 дні. Проте є складні тріщини, однією я можу займатися декілька днів. Це дуже індивідуально і дуже по-різному», – розповіла під час стріму Tvoemisto.tv майстриня.

 

Майстриня зазначила, що відновлення вітражів – фактично ювелірна робота. 

Як розповіла керівниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко, реставраційні роботи виконують за кошти спонсорів. 

«З початку війни ми почали захищати вітражі на різних об’єктах. По-різному підходили до всіх вітражів: деякі закривали захисними конструкціями, аби вберегти від можливих обстрілів чи ударної хвилі. А деякі нам довелося демонтувати і перенести в безпечне місце. І саме ці вітражі з вулиці Князя Романа донедавна були у сховищах», – зазначила вона.

За її словами, у кожному з вітражів частина нижніх фрагментів втрачена, і їх потрібно доробляти. І було два варіанти: замінити втрачене білим склом, чи все таки доповнити абстрактний малюнок. Наразі схиляються до другого варіанту.  

Зазначимо, після відновлення та доповнення втрачених елементів вітражі повернуть на місце.

Нагадаємо, що у Львові закінчують реставрувати унікальний 130-річний вітраж із храму святого Іоана Золотоустого – пам’ятка архітектури місцевого значення. Це округлий вітраж, який зображує Непорочне Зачаття.

Відреставрований вітраж планують повернути на фасад церкви та закрити спеціальним захисним склом. Над його відновленням працює майстриня Марія Шумська-Барвінок.

Антоніна Костик

___________________________________________________________________________________________________

Щоб отримувати актуальні й гарячі новини Львова та України, підписуйтеся на наш Instagram та Viber.

Трансляції важливих подій наживо і щотижневі відеопрограми  про актуальні львівські питання у «Темі тижня» та інтелектуальні розмови на загальноукраїнські теми у «Акцентах Твого міста» і публічні дискусії для спільного пошуку кращих рішень викликам громади міста – дивіться на нашому YouTube-каналі.

 

Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!