У Львові презентують унікальний артбук про скарби наших пращурів. Фото

3231 0
Артбук «Скриня. Речі Сили», створена письменницею Яриною Винницькою та художницею Юлією Табенською, – це ексклюзивне подарункове видання, у якому – і висічка, і друк на плівці, калька, тиснення золотом. Усе для того, аби передати неймовірну красу речей, що їх наші прадіди виготовляли власноруч, берегли як найбільший скарб і передавали з покоління у покоління.
фото: Видавництво Старого Лева

фото: Видавництво Старого Лева

Гердани, дукачі, венеційське намисто, борщівські сорочки – це далеко не всі скарби, що ховали у собі дівочі скрині наших прабабусь. Ярина Винницька та Юлія Табенська переконані – цей артбук закохає українців у самих себе. «Скриня. Речі Сили» є спробою систематизувати те, з чого колись складався світ наших предків і що невблаганно зникає з нашого життя, наче міфічна Атлантида, інформують у «Видавництві Старого Лева».

Автори книги об’їхали цілу країну у пошуках народних скарбів та уклали список українського must-have: того, що повинно бути у серці і в хаті кожного українця. Зібрали і акуратно поскладали у скриню-ковчег, аби врятувати від глобалізаційного «потопу» і повернути у наші домівки. «Речі-бренди, створені народним генієм, тепер лежать покинуті на горищах нашої пам'яті. Ми спробували підсвітити їх, вивести на авансцену колективної свідомості, розставити світло так, щоб всі нарешті помітили там, за прилавками низькопробних етно-сувенірів, справжні скарби і закохались», – каже Ярина Винницька.

«Я вважаю, що українську націю потрібно «включити». І ця книжка має це зробити. Вона має запустити процес на рівні свідомості і підсвідомості», – стверджує ідеолог проекту Дмитро Осипов.

Зазирнути у «Скриню», доторкнутись до речей сили, а заодно зануритись у сакральне дійство весільного ритуалу за участі гурту «Курбаси» можна буде вже 28 серпня у Львові з 21:00 по 22:00 на площі Музейній, 1, що біля Домініканського собору; та під час Львівського Форуму Видавців 6 вересня з 22:00 по 23:00 у Театрі ім. Леся Курбаса (вул. Леся Курбаса, 3).

Читайте також: Що варто знати про 23-тій Форум видавців у Львові: заходи, учасники, гості

Додамо, Ярина Винницька —англійський філолог, психолог, журналіст, перекладач .Ідеологічний фрілансер, «без 5 хвилин» кандидат наук (психолінгвістика), дописувач газет «Пост-Поступ», «Газета по-українськи», «Український тиждень», «Збруч». Переклала «Їсти. Молитись. Кохати» Елізабет Ґілберт і «Психологія майбутнього» Станіслава Ґрофа.

Юлія Табенська —  художниця, член Спілки дизайнерів України. Виконує станкові роботи у техніці колажу та змішаній техніці. Також працює в жанрі малотиражної авторської книжки («книга художника» або «арт-бук»). Дві арт-книги художниці знаходиться в постійній експозиції в Музеї книги і друкарства України. Є стипендіаткою програми Міністра культури та національної спадщини республіки Польща «Gaude Polonia-2015». Юлія живе і працює в старовинному місті  Кам`янці-Подільському, викладає в Кам`янець-Подільському національному університеті імені Івана Огієнка на кафедрі образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрації творів мистецтва.

Нагадаємо, зірковим гостем цьогорічного Форуму видавців у Львові стане відомий французький письменник Фредерік Бегбедер.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!