У Львові презентували фотоальбом-альманах про Майдан

2309 0
Сьогодні, 10 вересня, у Львові презентують масштабний культурологічний проект «Майдан. (Р)Еволюція Духу». Проект складається з декількох основних частин: великого Альманаху «Майдан. (Р)Еволюція Духу», виставки 50-ти найкращих фоторобіт, а також серії документальних фільмів.
Фото: radiosvoboda.org

Фото: radiosvoboda.org

Фотовиставка «Майдан. (Р)еволюція Духу: 50 найкращих фото» зараз експонується у стінах мерії, повідомили у прес-службі Львівської міськради.

Упродовж роботи над фотопроектом організатори та куратори переглянули близько 6000 фотографій від більш, ніж 150 фотомитців.

«У нас виникла думка, що революцію потрібно чітко фіксувати. 16 січня ми зібралися у кав’ярні з митцями і зрозуміли, що все, що відбувається, треба починати оформлювати. Події розвивалися так швидко, що ми не встигали за цим перебігом. Нашим наступним кроком буде переклад цього альманаху англійською, німецькою, французькою і, можливо, російською мовами, для того, щоб робити виставки і прес-конференції в Європі для обговорення і осмислення тих подій, які трапилися в Україні.

Альманах складається з 6 основних частин. Перша частина – це спогади очевидців: сотника Парасюка, Лесі Жуковської, козака Гаврилюка, учасників Автомайдану, Янголів Інститутської. Другий розділ – філософсько-аналітичний. Тут зібрано статті представників української філософської та історичної думки: Ярослава Грицака, Вадима Скуратівського, Сергія Дацюка, Михайла Ходорковського. Третій розділ – літературний Майдан: Юрій Андрухович, Оксана Забужко, Юрій Винничук, Сергій Жадан, Андрій Любка, Ірена Карпа, Андрій Бондар. Окремий розділ – це мистецтво Майдану. Фіналізує цю книжку Майдан поетичний», - розповідає письменник, музикант, телеведучий Антін Мухарський.

Виставка світлин буде у стінах мерії до понеділка, 15 вересня.

У великому Альманасі «Майдан. (Р)Еволюція Духу» зібрано також інтерв’ю, есе, аналітичні статті видатних українських митців, істориків, філософів, культурологів, учасників та очевидців подій на Майдані. Видання розраховане на коло читачів, яким цікавий контраверсійний погляд на українську історію, політику і культуру. Великий альманах і книга – це калейдоскоп, в якому зібрані відверті й критичні погляди на Українську революцію 2013-14 рр.

Ілюстровані альманах, книга і каталог (понад 200 світлин українських фотографів) є частиною масштабного мистецько-культурологічного проекту, до якого також входить документальний фільм «Майдан. Мистецтво спротиву» (45 хв.), присвячений подвигам рядових бійців, волонтерів, медиків і громадських активістів Майдану.

Над книгою працювали: письменники – Юрій Андрухович, Юрій Винничук, Оксана Забужко, Тарас Прохасько, Андрій Любка, Ірена Карпа та інші. Філософи, історики та культурологи, серед яких: Сергій Дацюк, Тарас Возняк, Ярослав Грицак, Вадим Скуратівський, Євген Сверстюк, Олеся Авраменко, Влад Троїцький…  Художники: Олександр Ройтбурд, Лесь Подерв’янський, Іван Семесюк, Олекса Манн. Також окремими розділами подані ексклюзивні інтерв’ю з очевидцями та безпосередніми учасниками революційного Майдану, зокрема з Мустафою Найємом, Сергієм Поярковим, Владом Кириченком, Дмитром Булатовим, Володимиром Парасюком, Михайлом Ходорковським. А на завершення – революційні вірші Сергія Жадана, Дмитра Бикова та інших відомих поетів.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!