У Львові презентували стратегію електронного врядування міста

2429 0
Пріоритетні напрямки, які потрібно розвивати у сфері е-врядування у Львові – прозорість та відкритість, електронні послуги і грамотність.
Фото: itc.ua, facebook.com, itcity.lviv.ua

Фото: itc.ua, facebook.com, itcity.lviv.ua

У рамках другого дня Форуму е-урядування, експерти презентували стратегію розвитку електронного Львова та обговорили проблеми, пов’язані з її впровадженням, – повідомили у прес-службі Львівської міської ради.

У країні розпочалось справжнісіньке змагання між стратегіями е-врядуванням міст. Та це не завжди добре, вважає народний депутат України Олексій Скрипник. Основні ризики він вбачає у тому, що якщо занадто захопитись розвитком е-врядування на рівні міст, то не буде загального фундаменту в країні – ми отримаємо окремі острівці, не пов’язані між собою. «Зараз у нас ейфорія. Є бажання багато чого зробити. Та надмірна кількість рішень, які створюються для міст, сприяє тому, що ми отримуємо абсолютно різні підходи в різних частинах країни та, як наслідок, відсутність фундаментального зв’язку між ними. Відтак, важливим тут є обмін досвідом», – відзначає він.

Читайте також: Перші львів’янки отримали свідоцтво про народження дитини ще в пологовому

Львів отримав свою стратегію електронного розвитку одним із перших в Україні, і він, власне, готовий ділитися нею з іншими містами, передаючи свій успішний досвід, підкреслює Тимофій Александронець, керівник міського управління міжвідомчої координації, яке і працює над впровадженням цієї програми в життя.

Перед розробкою стратегії у Львові провели дослідження, яке ґрунтувалось на інформації про рівень користування інтернетом мешканцями, про володіння комп’ютерною технікою та доступ до мережі у навчальних закладах, а також на рівні знань про можливість отримати е-послуги в межах міста. На основі цього дослідження визначено пріоритетні напрямки, які потрібно розвивати у сфері е-врядування у Львові, серед яких прозорість та відкритість, електронні послуги і грамотність. Дещо вже зроблено, іншого досягатимуть поступово.

Читайте також: Львів’яни зможуть замовляти найпопулярнішу довідку через інтернет

Перший напрямок, зокрема, передбачає забезпечення прозорості фінансів. Як підкреслила співзасновник ICT Competence Centre та радник міського голови Львова Яніка Мерило, мало зробити бюджет відкритим – важливо, щоб він став зрозумілим навіть для учнів. З цією метою, у місті працює система «Відкритий бюджет», де в графічному вигляді можна ознайомитись із витратами та доходами. Окрім цього, бюджет тепер можна буде побачити ще й на карті, де усі охочі зможуть отримати інформацію щодо того, що будуть робити за міські кошти, скажімо, прямо на його вулиці. Важливим моментом є також досягнення повної прозорості торгів та закупівель, можливість подання е-звернень у форматі петицій, забезпечення вільного доступу до публічної інформації, зокрема – до заробітних плат чиновників, єдиного реєстру підприємців, об’єктів державної власності тощо.

Читайте також: Особистий кабінет мешканця та картка львів’янина. Що нового?

Наступний напрямок передбачає досягнення внутрішньої ефективності працівників мерії, що охоплює заміну застарілої системи документообігу Lotus Notes на Alfresco, яка буде приєднана до пошти службовців. Окрім того, йдеться про подальший розвиток уже створеного Особистого кабінету з електронною ідентифікацією мешканця, видачу карток львів’янина (перші такі уже в жовтні отримають учасники АТО), які працюватимуть як картки для оплати проїзду в громадському транспорті, ідентифікатор, платіжні картки банку-партнера тощо, а також про створення можливостей для е-листування з держслужбовцями, децентралізацію е-послуг, оцифрування та створення реєстрів і архівів, збір та аналіз статистичної інформації міста, та інше.

Останній напрямок стратегії електронного міста Львова передбачає поглиблення комп’ютерної грамотності серед його мешканців, за допомогою проведення спеціальних навчань, обладнання комп’ютерних класів тощо.

Нагадаємо, форум відбувається в приміщенні Українського католицького університету. Упродовж двох днів тут презентуватимуть практичні напрацювання у сфері електронного врядування, що були втілені за останній рік.

Опублікував Ігор Саджениця

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!