У Львові пропонують раніше закривати супермаркети, щоб зекономити електроенергію

3162 0
Імовірно, вже невдовзі супермаркети Львова зачинятимуть раніше – о 20.00 – 20.30. Посадовці області пропонують робити це задля економії електроенергії, а містяни вже обурюються
Фото: tsn.ua

Фото: tsn.ua

Щоб не вимикати електроенергію, скажімо, у помешканнях, аптеках чи на підприємствах, чиновники пропонують скоротити робочий день у “менш соціально важливих об’єктах” – магазинах одягу, взуття, супермаркетах. Тому деяким магазинам, які працювали до 23.00, рекомендують “вимикати світло”, тобто зачинятись о 20.00, а то й 19.00, пише Львівська пошта

Щойно почувши про ймовірну новацію, львів’яни, ясна річ, обурюються. Передусім нарікають ті, хто працює допізна, і лише після роботи мають час сходити за покупками.

Якщо все ж таки рішення про економію електроенергії за рахунок супермаркетів приймуть, і після 20.00 у магазині, що поруч з вашою домівкою вимикатимуть світло, то це ще не означає, що зробити закупи там буде неможливо. Магазинам вигідніше користуватись дизель-генераторами, ніж закриватись. Адже супермаркети електроенергію споживають цілодобово, холодильники ж там і вночі працюють… “Ми, та думаю, ще чимало супермаркетів, можемо працювати на дизель-генераторі. При потребі так і працюватимемо з 20.00”, – розповіла керуюча одного із супермаркетів Львова. 

Наразі економія за рахунок “менш соціально важливих об’єктів” – це всього лиш ідея обласних посадовців. Для остаточного рішення потрібні відповідні повноваження, і вочевидь, схвалення громади.  Як розповів перший заступник губернатора Львівщини Йосиф Ситник, ініціатива вимикати електроенергію у супермаркетах – це “вимушене управлінське рішення”, і прийматимуть його “лише зі згоди громадськості та бізнесу”. 

“Потрібно, щоби ми мали можливість вибирати певні суб’єкти господарювання, які не є соціально важливі і відмикати їх за домовленістю. Здебільшого будівельні супермаркети, супермаркети одягу, взуття, автомобілів. Вони працюють до 23.00, а ми могли б з ними домовитись, щоби вони працювали, скажімо, до 17.00 чи 18.00, а продуктові магазини, наприклад, до 20.00, чи до 20.30. Вони мають великі площі, тож можна було б зекономити на освітленні, – каже Йосиф Ситник.  – Відтак ми могли б не вимикати електропостачання в житлових будинках. Люди б відпочивали, вечеряли вдома, діти б вчилися, а так квартал вим­кнуть, і в тому ж супермаркеті також пропаде світло. Зрештою будемо робити так, як хочуть люди. Наразі, ми радимось з громадою… Добре було б, якби це рішення було такою собі громадською домовленістю влади, людей і бізнесу”. 

Представниця міської влади директор департаменту економічної політики Львівської міськради Ірина Кулинич розповіла, що про ініціативу зачиняти раніше магазини та супермаркети задля економії електроенергії, не чула. Проте, на її думку, для бізнесу це не буде таким великим ударом, як до прикладу, могли б бути планові відімкнення для великих львівських підприємств та заводів. “Деякі львівські заводи та фірми, зокрема ті, що мають справу із органікою, просто не можуть без світла, бо нестимуть великі втрати. А от для крамниць і супермаркетів таке вимикання значних збитків не спричинить. Та й нині більшість із них мають власні генератори електропостачання, тому не змушені зачинятись передчасно, можуть працювати не витрачаючи електроенергії Львова”, – каже Ірина Кулинич. З її слів, на наповнення львівського бюджету з податків це суттєво не вплине. Хоча збитки для бізнесу, ймовірно, все ж будуть. Враховувати треба і те, що зима – це сезон напливу туристів, а в темне місто ніхто їхати не захоче. Тож, аби не вимикати світло усюди, економити має кожен – хто як може! “Нині треба зрозуміти, що проблема справді суттєва, і якщо світло вимикатимуть на великих заводах, у лікарнях, пологових будинках – буде біда. Аби так не сталося, треба економити всім, навіть пересічним львів’янам.  Зокрема, у пікові години краще відмовитись від використання зайвих електроприладів”, – додає співрозмовниця.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!