У Львові пропонують втричі збільшити витрати на харчування школярів

1812 0
Управління освіти Львівської міської ради подало у Міністерство освіти пропозиції щодо організації харчування школярів. Цього року у Львові, відповідно до коштів, виділених з бюджету, середня вартість харчування у загальноосвітній школі на одну дитину в день становить 4,20 грн. Натомість управління вважає, що ця сума має становити 15 грн.
Фото: nmsk.dp.ua

Фото: nmsk.dp.ua

Як зазначає начальник управління освіти Галина Слічна, враховуючи ріст цін на продукти, ріст тарифів, необхідно передбачати на харчування однієї дитини на суму 15 грн/день. Але додаткові кошти з бюджету держави не виділяються. Відтак, вже з понеділка буде проведене анкетування батьків щодо харчування їхніх дітей у школах, інформує прес-служба Львівської міськради.

За словами чиновниці, на цей рік на управління освіти передбачено 734 млн грн.

«Безпосередньо на школи виділено 468 млн грн. З цієї суми маємо забезпечити, в першу чергу, захищені статті – виплата зарплати, що становить 83% від цієї суми. Наступна захищена стаття – це енергоносії (11,3%). На харчування цього року у школах виділено 4,3% від суми – це 19,9 млн грн. Безкоштовне харчування передбачене для дітей 1-4-х класів, для дітей-сиріт, дітей, які перебувають під опікою, дітей із малозабезпечених родин. Для дітей, які навчаються у 1-4 класах, ми визначили, що харчування буде коштувати 4,2 грн. Для дітей малозабезпечених – 7,6 грн, для дітей-сиріт і дітей, які під опікою, - 8,8  грн. Зазвичай, вартість харчування дитини у школі-інтернаті є 32 грн на день. Решта коштів, а це 1%, - це матеріально-технічне забезпечення, проведення ремонтних робіт. Лише 1% від суми на усі загальноосвітні навчальні заклади міста Львова», – розповіла Галина Слічна.

З її слів, виросла ціна на енергоносії, індексація, на яку не додано кошти, доплати кожному працівнику галузі освіти.

«Ці кошти з`їдають бюджет, який передбачений на галузь освіти. Є ще моменти інфляції. Вартість продуктів зросла», – додала вона. Тому, щоб виконати усі норми, видатки на харчування мали б становити 15 грн в день на дитину.

Також начальник управління освіти повідомила, що проведе спеціальне анкетування серед батьків щодо харчування дітей у школах.

«Ми цього року по-іншому підійшли до організації харчування. Ми мали зустрічі в серпні з батьками, ми чули думку батьків. Багато з них запропонували, що вони не хочуть, щоб дитина харчувалась за бюджетні кошти. Ми хочемо, щоб цей процес був юридично правильним, бо закон каже, що дитина повинна у початковій школі харчуватись. По місту є 284 заяви від батьків, які відмовились від харчування. Я вважаю, що правильно, якщо дитина не їсть в школі, не треба робити на неї розрахунок», – додала Галина Слічна.

Також відповідною ухвалою сесії міської ради передбачається безкоштовне харчування у школах дітей, чиї батьки беруть участь у АТО. Таких дітей сьогодні є 147, додала Галина Слічна.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!