У Львові «Простір синагог» відкриють за участі оркестру. Арт-програма заходу

2391 0
Відкриття «Простору Синагог» завершать класичною музикою та медіа-інсталяцією.
фото: Андрій Поліковський, www.lvivcenter.org

фото: Андрій Поліковський, www.lvivcenter.org

4 вересня у Львові відбудеться відкриття меморіального громадського проекту «Простір Синагог». Організатори ділять події цього дня на три блоки. Вранці відбудеться семінар «Мапа присутності: місця, ініціативи та досвіди єврейської спадщини в Україні». По обіді, о 15:00 на території проекту відбудеться церемонія відкриття за участі офіційних осіб, після чого усіх охочих кличуть на спільну гостину. А ввечері, після екскурсій територією проекту, розпочнеться арт-програма «Мистецтво пам'ятання: голоси міста». Організатори обіцяють класичні твори Юзефа Коффлера та Марка Копитмана, а також велику медіа-інсталяцію «Резонанс», яку готують Олег Воронок (Україна) та Джейсон Фідлер (Великобританія). Початок – о 20:00.

Арт-програма розпочнеться концертом за участі ансамблю сучасної музики «ConstantY» (Марія Біль – віолончель, Анна Бура – скрипка, Юрій Гуран – флейта, Максим Семенюк – альт) та камерного оркестру «Stretta» (дириуґує Ірина Вакуліна). Музиканти виконають твори ізраїльських композиторів, які жили, навчалися та працювали у Львові.

«Їхня музика, – каже куратор концерту Остап Мануляк, – відображає випробовування та осмислення меж - тих творчих і тих, пов’язаних з ідентичністю, які витворили барвистий та неочікуваний калейдоскоп пошуків та експериментів. Зі сцени «Простору Синагог» звучатиме XX століття, брутально розірване війною та Голокостом, ця музика долає забуття і вносить нові резонанси та запрошує до переосмислення культурної спадщини нині».

Читайте також: Джейсон Франциско про «Золоту Розу», львівських євреїв та ідентичність

Відтак, протягом арт-програми відкриття лунатимуть «Любов» (1931) та «Тріо» для скрипки, альта і віолончелі (1931) Юзефа Коффлера. Другу частину ХХ століття відобразить «Lamentation» для флейти (1984) Марка Копитмана.

А вже у другій частині арт-програми, коли стемніє, організатори запрошують усіх на медіа-істаляцію «Резонанс». Твір Олега Воронка (Львів) та Джеймса Фідлера (Лондон) покликатиметься на меморіал «Увіковічнення», який є частиною проекту «Простір Синагог». Відео-арт проектуватиметься на стіни навколишніх будинків. Це медіа-інтерпретація простору, минулого та сучасного, яка базується на цитатах філософа Мартіна Бубера, а також письменниці і поетки  Дебори Фогель, які викарбувані на кам’яних стелах «Простору Синагог». У ній задіяні тіні, світло, звуки, слова та каміння – як символічний натяк на те, що все змінюється, але не щезає. «Резонанс» – інсталяція, насамперед, про особистості євреїв-мешканців міста, про їхнє життя, про уривок історії, спогади видаленого. Робота має на меті наголосити на вагомості життя особистості, на історії окремих людей та спільнот; продовження діалогу між минулим і «сьогодні», кинути виклик застарілим упередженням, щоб розвивати переосмислений контекст.

Участь у всіх заходах (включно зі спільною гостиною) є безкоштовною. Організатори запрошують долучатися до подій відкриття «Простору Синагог» усіх мешканців та гостей Львова.

Нагадаємо, цього року в нашому місті з’явиться ще один громадський простір, який виконуватиме три функції: вшановуватиме, інформуватиме та нагадуватиме про минуле євреїв у Львові. Візуалізацію проекту можна переглянути за посиланням.

Довідка за інформацією Центру міської історії. Юзеф Коффлер – один із піонерів додекафонії в Галичині. Його курс атональної композиції приваблював до Львова студентів-композиторів із цілої тодішньої Польщі. І хоча з 1939 р. Коффлер відійшов від додекафонії та почав писати в дусі “соц.реалізму”, після його загибелі у ґетто в Кросно творчість композитора (подібно як і творчість цілої плеяди львівських композиторів модерністів) була повністю викреслена із музичного дискурсу в УРСР. Лише в середині 1990-х, багато в чому завдяки старанням проф. Яреми Якубяка, твори композитора починають звучати на львівському фестивалі “Контрасти” і поступово входять у музичний дискурс не лише Львова, а й загалом України.

Марк Копитман – уродженець Кам’янця-Подільського. У 1950-х студіював у Львівській консерваторії у класі проф. Романа Сімовича. Поступово починає поєднувати традиційні елементи із аванґардними композиторськими техніками. Після переїзду у 1972 році до Ізраїлю, нові композиторські техніки стають невід’ємною частиною творчості Копитмана разом із тим виразно поєднуючись із особливою м’якістю та ліризмом, що надзвичайно характерні для музичної мови львівських композиторів.

Олег Воронко – мультимедіа художник в даний час живе та працює у Львові.

Джейсон Фідлер, британський художник, працює у декількох країнах, в тому Австралія, Великобританія, США та Україна. У своїх працях використовує різні медіа та технології, включаючи звук, відео та інтерактивні цифрові платформи.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!