Львівські медики швидкої скаржаться на несправедливі доплати за лікування Covid-19

4667 0
Раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов анонсував, що зарплата медиків, які працюють з хворими на коронавірус, має зрости до 300%
Фото: Dyvys.info

Фото: Dyvys.info

У Львові сьогодні, 8 травня, протестували медики екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Зокрема, вони вимагали доплат 300% до заробітної плати за березень, що їх раніше обіцяли в Міністерстві охорони здоров’я всім медикам, які працюють з потенційними хворими на коронавірус.

Читайте також: Медикам, які борються з коронавірусом, утричі збільшили оклад. Про які посади йдеться

Як повідомив під час прямої трансляції заступник генерального директора Львівського обласного центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф Ярема Качмар, доплати отримали 226 працівників спеціалізованих медичних бригад.

«Спочатку був наказав Міністерства охорони здоров'я, згідно з яким, департамент охорони здоров'я ЛОДА створив дві спецбригади, але з ростом пацієнтів з підозрами на Covid-19 їх збільшили до 14. Медичні та інші працівники закладів охорони здоров'я, які безпосередньо заняті ліквідацією епідемії, мають отримати доплати у 300% відповідно до відпрацьованого часу. Інші медичні працівники – доплати у розмірі двох посадових окладів», – каже він.

Однак у березні, за його словами, кошти отримали тільки працівники спецбригад, які були зайняті пацієнтами з коронавірусом. Решта працівників, відповідно до офіційної інформації, що до 1 квітня було шість позитивних хворих в області, доплат не отримали.

«Ми відібрали 170 виїздів, які виконали працівники спецбригад, що перевозили пацієнтів з підозрою на коронавірус, і вони отримали три посадових оклади за березень. У квітні нарахування регулюється інакшим способом і джерела фінансування інакші», – додає він.

Читайте також: Чому заражаються медики або Давайте купувати те, що справді захищає

Один посадовий оклад, за словами заступника директора департаменту охорони здоровя ЛОДА Андрія Васька, отримали медики на початку місяця від обласної ради. Він також наголосив, що «коронавірусні гроші може отримати бригада, яка мала контакт з небезпечними умовами праці з частині коронавірусу».

Як повідомив у коментарі Tvoemisto.tv лікар «швидкої» Ігор Тарнавчик, за березень одноразову допомогу виділили всім працівникам, які були задіяні. Однак 300% за той же місяць виплатили дуже малій частині. Зокрема, із його зміни четверо людей отримали, а він, хоча теж працював з потенційними хворими, – ні.

«Із того, що говорив міністр охорони здоров'я Максим Степанов, виплати мали стосуватися всіх, хто працював у медичних бригадах, але в нас вони не прийшли всім, а лише кільком», – каже він.

Також медики підняли питання засобів індивідуального захисту. За його словами, спецільні «коронавірусні» бригади мають державні засоби, волонтерські, кращі маски, окуляри та костюми. А у простих бригад цього нема.

Читайте також: Тим – можна, а тим – ні або Де логіка у рішеннях влади через карантин

«Я і деякі мої колеги придбали засоби за свої кошти, інші виїжджають без захисту. А мешканці часто приховують стан хворого, кажуть, приміром, що нема температури, хоча по приїзду, є. Родичі неоднозначно переглядаються між собою, коли їх запитуєш, чи вони були за кордоном, чи контактували з кимось ще», – розповідає Ігор Тарнавчик.

Зараз, за словами лікаря, вся зміна паралізована, бо в 8-9 працівників позитивний ПЛР-тест, четверо вже з пневмонією в лікарні.

«Вони їздили на виклики у складі звичайних бригад, тому ми вимагаємо зараз доплат у 300% не лише всім коронавірусним бригадам, а й простим», – додає лікар.

Нагадаємо, як повідомляв раніше міністр охорони здоров'я України Максим Степанов, зарплата медиків, які працюють з хворими на коронавірус, має зрости до 300%, точні суми буде зазначено в договорах. Нараховувати цю заробітну плату мають головні лікарі медичних закладів.

Ольга Коваль


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!