Львів у блакитному. 5 фактів про аутизм

5230 0
У четвер, 2 квітня, у Львові розпочнеться серія акцій «Львів у блакитному», під час яких мешканцям та гостям нашого міста розповідатимуть про те, що таке аутизм, чому його не варто боятися та як можна підтримати дітей та дорослих, які живуть з аутизмом. Почнеться місяць інформування про аутизм з масового флешмобу біля входу до міської Ратуші, повідомляють у прес-службі ЛМР.

Впродовж цілого місяця у Львові відбудуться кінопокази, лекції, флешмоби, зустрічі у форматі «рівний рівному», джазовий концерт, а серед школярів проведуть конкурс короткометражок про аутизм. Крім цього, у місті з’явиться соціальна реклама на тему «Ми – просто трохи інші!».

Організовують акції до Всесвітнього дня інформування про аутизм батьки дітей, які навчаються у школі-інтернаті «Довіра», студенти Українського католицького університету та школярі Львівської лінгвістичної гімназії. Із детальним планом заходів можна ознайомитися на сайті Львівської міської ради.

Крім того, львів'ян закликають приєднатися до міжнародної акції «Go Blue for Autism» і 2 квітня вдягти щось блакитного кольору, оскільки блакитний - це колір людей з аутизмом. Детальніше про ініціативу можна прочитати в групі «Львів у блакитному» в соціальній мережі Facebook.

Tvoemisto.tv підготувало п'ять фактів про захворювання:

У дорослих, які поводяться дивно і мають проблеми в соціальних відносинах, психіатри дуже неохоче діагностують аутизм. Проблеми дорослих, незважаючи на відсутність відповідних досліджень аутизму, намагаються обґрунтувати по-іншому і шукати інший діагноз. Нерідко дорослі аутисти вважаються ексцентриками або людьми з незвичайним типом мислення.

Аутизм може бути дуже різноманітний. Є навіть така приказка: "Якщо ви знаєте одну людину з аутизмом, то ви знаєте ... тільки одну людину з аутизмом". Людям із аутизмом подобаються абсолютно різні речі, вони поводять себе абсолютно по-різному,  у них різні таланти, інтереси і навички.

Інтелект аутиста понижений далеко не завжди, часто виявляються так звані «острівці знання» — області, в яких здібності людини досягають нормального або навіть геніального рівня. Вчені вважають, що поєднання аутизму та високого рівня інтелекту робить людей геніальними. Серед аутистів — чимало талановитих людей, що реалізують себе найчастіше в математиці, фізиці, програмуванні або письменницькій діяльності. Вважається, що багато відомих учених страждали аутизмом, до прикладу, Ісаак Ньютон та Альберт Енштейн.

Діти з аутизмом не бажають заводити друзів. Перевагу надають самотності, а не іграм із однолітками. Діти-аутисти повільно навчаються говорити, вони часто замість слів використовують жести та не відповідають на посмішки. Але це не означає, що вони не люблять інших та байдужі до них. Якщо у близької аутисту людини станеться якась прикрість, вони не стануть виражати своє співчуття, а одразу ж розпочнуть шукати способи, як можна виправити проблему.

Люди з аутизмом бачать те, чого не помічає більшість. Звичайні люди (якщо Ви, звісно, не художник чи не дитина) ніколи не помітять красу в розташуванні тріщин в асфальті або в тому, як чудово грають кольори на розлитому бензині після дощу. Вони, напевно, ніколи не дізнаються, як це – цілком і повністю віддатися певній темі і вивчити про неї все, що тільки можна.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!