У Львові придумали, як визначити реальну частку хворих на коронавірус

4807 0
Для цього поєднають експрес-тестування із соціологічним дослідженням.
Фото: freepik.com

Фото: freepik.com

Львівський ІТ Кластер і соціологічна агенція Fama сьогодні, 18 травня, анонсували експериментальне дослідження для виявлення поширення коронавірусу серед мешканців Львова. Суть дослідження полягає у поєднанні соцопитування та експрес-тестування на Covid-19. Про це повідомляє пресслужба ЛМР.

Читайте також: Ще чотири лікарні на Львівщині почали приймати хворих на коронавірус

Спершу за допомогою методів соціології сформують вибірку респондентів, які візьмуть участь у дослідженні, а тоді їм запропонують зробити експрес-тест на коронавірус у міських закладах охорони здоров’я.

На першому етапі ініціатори експериментального дослідження верифікують методологію та дослідять реакцію львів’ян на проєкт. Зазначається, що низка країн, зокрема Австрія та кілька штатів США, вже застосувала цю ідею, але її ще не використовували в Україні.

«Зараз експрес-тести роблять цільовим групам. Ми пропонуємо сформувати вибірку людей, що репрезентуватиме містян загалом. Це дозволить виявити частку людей, які є хворими на коронавірус, і тих, хто хворіє безсимптомно. Це  дасть інформацію про специфіку цього захворювання», – каже директорка соціологічної агенції Fama Мар’яна Малачівська-Данчак.

Вона додає, що оскільки процес добровільний, то може бути велика кількість відмов від львів’ян, що може ускладнити масштабування проєкту. Щоб результати дослідження мали високу достовірність, у ньому мають взяти участь принаймні 400 людей, говорить Мар’яна Малачівська-Данчак. Тоді максимальний показник похибки становитиме 5%.

«Проаналізувавши результати та динаміку пілотного етапу дослідження, ухвалимо рішення щодо повноцінного старту проєкту», – додає директорка соціологічної агенції.

Читайте також: Як у Львові роблять тести на Covid-19 та чому послаблювати карантин зарано

Виконавчий директор Львівського ІТ Кластеру Степан Веселовський говорить, що дослідження, навіть із похибкою у 5%, покаже кількість хворих у Львові.

«Дані дослідження та офіційні дані Центру громадського здоров’я допоможуть зрозуміти кількість хворих, не виявлених раніше. Це дасть змогу скоригувати стратегію масового тестування мешканців», – каже Степан Веселовський.

Кожному учаснику дослідження, у якого експрес-тест на коронавірус буде позитивним, зроблять лабораторний тест.

Участь у дослідженні є безкоштовною – експрес-тести на коронавірус надає Львівський ІТ Кластер в межах ініціативи United for Health.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!