У Львові Природознавчий музей запрошує юних дослідників на лекції та майстерні

3151 0
Державний природознавчий музей НАН України збирає під своїм дахом науковців, що хочуть розповісти про наукові дослідження просто й цікаво і всіх, хто назбирав вже собі багато питань про природу – 14 і 15 травня буде нагода для всіх поспілкуватися з науковцями і спробувати самому подосліджувати.
Фото:  facebook.com/LvivMuseum

Фото: facebook.com/LvivMuseum

«У відвідувачів заходу «Дні Науки: Весна у Державному природознавчому музеї» буде унікальна можливість заглянути за лаштунки наукових досліджень і дізнатись, про що мовчать черепи і говорять скам'янілості, для чого ботаніку сітка від ліжка, а орнітологу намисто з різнокольорових кілець, а основне дізнатись, чому бути науковцем – це круто»,  – інформують організатори.

Всі події відбуватимуть в Державному природознавчий музей НАН України, що на вулиці Театральна, 18. Вхід – вільний.

Програма:

14 травня (субота):

«Наукові майстерні» (демонстраційна програма Державного природознавчого музею НАН України) (з 12:00 до17:00) (Дворик Музею)

Науковці музею презентуватимуть основні напрямки наукових досліджень в музеї – що вони досліджують, якими методами і чому це важливо для світової науки і суспільства. У дворику музею діятимуть наукові майстерні (ботаніки, зоології,  палеонтології, екології ґрунтів та ентомології), в яких кожен матиме можливість на кілька хвилин відчути себе науковцем:

- У майстерні «Екології ґрунтів» можна буде дізнатися, для чого і якими методами досліджують ґрунти, чому для ґрунту колір і форма його частинок такі важливі. Учасники самотужки визначатимуть деякі властивості ґрунтів. І, звичайно, відбудеться знайомство з деякими мешканцями ґрунтів, адже підземне життя таке різноманітне, а в чайній ложці ґрунту більше організмів, аніж людей на планеті. Ґрунти тісно пов’язані з організмами, які в них живуть і допомагають один одному підтримувати свій стан і оптимально функціонувати. І ця екосистема забезпечує і регулює наше з вами життя!

- У майстерні «Ботаніки» вчитимуть розпізнавати і гербаризувати рослини. А також розповідатимуть, коли і навіщо почали створюватися гербарні колекції, про найбільші гербарії світу та України, зокрема, про один із найстаріших гербаріїв нашої країни, – гербарій Державного природознавчого музею НАН України.

- Майстерня «Палеонтології» показуватиме, як виглядають скам’яніння та де їх знаходять, для чого і як науковці їх вивчають. Кожен матиме можливість потримати в руках інструменти палеонтолога і доторкнутися до живого минулого землі, а також подивитися дивних створінь, що жили колись.

- Майстерня «Зоології» привідкриє завісу «кухні» будь-якого природознавчого музею. Чи можливо визначити тварину за черепом? На які ознаки звертати увагу? Які видозміни зубних систем у ссавців пов'язані з пристосуваннями до різних об'єктів харчування та способом добування їжі? Кому ще, окрім людей, належить місто – хто з тварин та птахів є такими ж мешканцями міст як і ми?

- Майтерня «Ентомології» запрошує придивится уважніше до комах і повивчати їхнє надзвичайне різноманіття. Адже існує безліч різноманітних комах, таких як метелики, сонечка чи цвіркуни, які милують наше око своїм дивним строкатим забарвленням або ж тішать наше вухо залагодженою хоровою «піснею». Як стрекочуть цикади та як примудряється муха ходити вверх ногами по стелі? Як бджоли виготовляють мед та як створюється дивовижне забарвлення метеликів? Ці та багато інших відповідей можна буде знайти разом з науковцями Музею.

15 травня (неділя):

«Перші Люди» (демонстраційна програма Academ Park Vernadskogo за участі Lezko та ArtPhoto Lviv) (з 14:00 до 16:00) (Дворик Музею)

  • "Як виготовляли первісні знаряддя праці і зброю з кременю?": Фахівець з експериментальної археології Віталій Ткач з м. Дубно продемонструє, як давні люди виготовляли зброю і знаряддя з кременю.
  • "Перші Люди": Розмальовування фарбами відвідувачів в стилі полінезійських і африканських племен: Розфарбування відвідувачів музею, дітей та батьків, кольоровими фарбами. В стилі племен Полінезії, Океанії, Африки.
  • "Перші Люди": Фотографування в "шкіряних накидках" і прикрасах первісних людей. Студія "ArtPhoto Lviv" фотографуватиме відвідувачів переодягаючи їх в "вбрання" давніх людей.
  • Виставка – ножів компанії "Lezko": Компанія "Lezko", надасть на показ власні унікальні вироби з пресованого скла, що імітують стародавні ножі і зброю з кременю.

 

Лекційна програма за участі: Інституту українознавства ім. І. Крип’якевича НАН України, Львівської національної галереї мистецтв ім. Б. Возницького

Лекції (16:00 — 18:30): Наукове Горище Музею

16:00 «Доісторична людина на Західній Україні: від збиральництва до землеробства» Микола Бандрівський, археолог, доктор історичних наук, старший науковий співробітник Інституту українознавства ім.І.Крип"якевича НАН України, секретар Археологічної комісії НТШ.

Доісторична доба була найтривалішою в історії людства (1,5-2,0 млн.років). Це період становлення людини, становлення її побуту, формування релігійних уявлень. Про ті найдавніші часи розповідає надзвичайно захоплива і романтична  наука - археологія.  Історію яких людей земля надсилає з глибини? Коли з'явилися первісні люди на заході сьогоднішньої України?  Які племена і народи жили в нашому краї? Трипільці, скіфи, готи: відкрийте для себе прадавню історію наших земель.

16:30 «Мистецтво на зорі людства» Іван Дудич, мистецтвознавець, науковий співробітник Львівської національної галереї мистецтв імені Бориса Возницького.

Які думки виникають у Вас, чуючи про печери Альтаміра і Шове, первісні статуетки "Палеолітичні Венери ", про мистецтво на початку людства ? З лекції Ви дізнаєтеся як розвивалося мистецтво на етапі, коли людська свідомість ще була в своїй "колисці": про становлення пра-"архітектури", кераміки, живопису.

17:30 «Мелодії мисливців з прадавніх часів (Демонстрація на репліках доісторичних музичних інструментів)» Любомир Кушлик, львівський музикознавець, етномузиколог, член Міжнародної ради традиційної музики при ЮНЕСКО.

Ім’я Любомира Кушлика добре відоме і серед професійних музикантів, і серед колекціонерів. Не дивно, адже саме він володіє найбільшою в Україні колекцією старовинних музичних інструментів. Їх у нього близько семиста екземплярів!

Як звучить тихоокеанська мушля, чи турячий ріг? Лектор розповідатиме про первісні інструменти мисливців, а головне на їх репліках відтворить ці прадавні звуки.

Довідка. Дні Науки – це спільна науково-популярна ініціатива Ради молодих вчених НАН України, ГО «Unia Scientifica» та команди сайту популяризації науки «Моя наука». Відзначаються Дні Науки два рази на рік: Дні Науки Весна – у третю суботу травня разом з професійним святом працівників науки України, Дні Науки Осінь – у найближчі вихідні дні після Всесвітнього дня науки в ім'я миру та розвитку, що відзначається 10 листопада. Цього разу Дні Науки Весна стартують одночасно у Одесі, Львові, та Києві. Десятки науково-дослідних установ, музеїв та інститутів відкриють свої двері для усіх, хто бажає дізнатися більше про навколишній світ та його пізнання. Всі заходи у рамках Днів Науки – безкоштовні.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!