У Львові взялися за реставрацію Скорботного Христа, що на каплиці Боїмів

2869 0
Зараз фахівці вирішують, чи вдасться демонтувати скульптуру, аби реставрувати її у майстерні, чи це може зашкодити.
Фото Олександра Мазуренка

Фото Олександра Мазуренка

Цього тижня у Львові фахівці почали досліджувати скульптуру скорботного Христа, що на родинній усипальниці Боїмів. Вони вирішуватимуть, чи можна її демонтувати, аби відреставрувати. Про це інформує пресслужба Львівської міської ради.  

Читайте також: З неї сипеться каміння і прогнив дах. У Львові руйнується символ міста вежа Корнякта

«Проводимо дослідження фігури скорботного Христа на родинній усипальниці Боїмів. Протягом двох тижнів реставратори визначатимуть стан каменю, з якого виконана скульптура, дерева, з якого виконаний хрест та стан металевого німбу. Пошукають поліхромні сліди або золочення. З’ясують конструктивний стан скульптури та міцність елементів кріплення. Згодом приймуть рішення щодо реставрації: на місці чи в майстернях», – зазначила начальниця управління охорони історичного середовища ЛМР Лілія Онищенко.

Цього року довкола каплиці Боїмів у Львові встановили риштування, щоби дослідити стан скульптури. Раніше у коментарі Тvoemisto.tv Лілія Онищенко розповідала, що вона у поганому стані, відламалась частина німбу, сильно поруйнувався камінь, з якого зроблема сама скульптура.

Частину коштів на реставрацію скульптури скорботного Христа на мистецькому аукціоні зібрав Інститут банківської справи, решту коштів виділяє фундація «Полоніка».

Додамо, що у Львові також цього року планували виготовити проєктно-кошторисну документацію на відновлення самої каплиці.

Торік розпочали її досліджувати – встановили спеціальні датчики, які впродовж року вимірювали вологість, температуру повітря, вуглекислий газ, пил. Після детальних досліджень виготовлятимуть проєкт для реконструкції пам’ятки, після цього її реставруватимуть.

Читайте також: Найперший, найбільший, найулюбленіший. Гарнізонний храм Львова відзначає 9-ліття відкриття

Нагадаємо, каплиця Боїмів є перлиною пізнього Ренесансу. Її на початку XVII століття, у 1611 році на території тоді ще міського цвинтаря, поруч із латинської катедрою. Зводили її як родинну усипальницю на замовлення львівського купця Георгія Боїма. За ці чотири сотні років каплиця збереглась доволі добре. Цього року її детально досліджують, аби нарешті відреставрувати. Торік зробили 3D-моделінг – це детальна модель каплиці зовні і всередині. Завдяки 3D-скануванню видно такі деталі, які не можна було побачити просто так.

Храм вважають одним із найзагадковіших у Львові. Там переважно відправляли служби за упокій, а у криптах усипальниці спочивали три покоління Боїмів. Усього в усипальниці було поховано 14 членів родини Боїмів. Згодом, у XIX столітті усі поховання з центральної частини міста перенесли на нові львівські цвинтарі – Личаківський і Стрийський, де ж саме поховані Боїми не відомо.

Також особливою є скульптура Христа, він сидить і наче у глибокій задумі, чи то сумі дивиться на місто підперши голову рукою. «Перехожий, зупинись і подумай, чи твоє страждання є більшим, ніж моє» – ці слова написані латиною під двометровою скульптурою задумливого Ісуса на даху каплиці.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!