У Львові реставрують ікону «Воздвиження Чесного Хреста» ХVІІ століття

1084 0
У музеї ім. Антрополита Шептицького ікона ще з 1913 року.
Фото зі сторінки музею ім. А. Шептицького

Фото зі сторінки музею ім. А. Шептицького

У Львові у Національному музеї ім. Андрея Шептицького реставрують ікону «Воздвиження Чесного Хреста», яку датують першою половиною ХVІІ століття. Про це пишуть на сторінці музею у Фейсбук. 

Читайте також: Реконструкцію Собору Святого Юра планують завершити наступного року

Ікону з церкви Ап. Пилипа в селі Хичевичах готують до виставки «Воскресіння», запланованої на 2023 рік. Процес складної реставрації ікони розпочався нещодавно, відновлює її Тарас Гера.

«Частина твору, яку сьогодні, немов з-під заслони, розкрито від часткових записів, забруднень і потемніння, демонструє неочікувано високий мистецький рівень малярства, що дає підстави для точнішого датування пам’ятки», – зазначають на сторінці. 

Відтак, ікона походить із першої половини XVІІ ст, а іконографія належить до небагатьох відомих зразків «Воздвиження Чесного Хреста» зі сценами історії навернення до християнства імператора Костянтина та пошуків Хреста Господнього, який знайшла цариця Олена.  

«Три реставровані сценки представляють царя Костянтина, який перед військовим походом побачив на небі Господнє знамення; царицю Олену, що розпитує юдеїв про Хрест Господній; царицю Олену, яка вказує на місце, де заховано Хрест», – додають. 

У музеї ім. Антрополита Шептицького ікона ще з 1913 року, але її почали реставрувати лише зараз через втрати малярської поверхні, складність реставрації та тому, що раніше таку тематику музейні проєкти не охоплювали. 

Читайте також: У Львові зніматимуть фільм про митрополита Андрея Шептицького 

Додамо, що музей готується до чергової виставки ікон із #колекціяНМЛ, запланованої на 2023 рік під назвою «Воскресіння». У них виникла ідея періодично представляти окремі пам’ятки, які мають увійти до виставкової експозиції, проте зараз перебувають на реставрації.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!