У Львові реставрують унікальну картину XVII століття. Фото

3248 0
Полотно є єдиною роботою автора на теренах Центрально-Східної Європи.
Фото: Надія Марченко

Фото: Надія Марченко

У Львівській національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького реставрують унікальну картину французського живописця Жоржа де Латура «У лихваря». Про це в коментарі Tvoemisto.tv повідомила завідувачка науково-дослідницького відділу реставрації Львівської національної галереї Інна Дмитрук-Сорохтей.

У світі вціліло всього близько 30-ти полотен французького художника Жоржа де Латура. Єдина робота автора на теренах Центрально-Східної Європи зберігається у Львівській Національній галереї мистецтв імені Бориса Возницького. Зараз триває її реставрація.

Читайте також: Як у Львові створюють ікони зі старих меблів. Відеоісторія

«Взагалі збереглося тільки близько 30-ти робіт автора. Не можна навіть точно порахувати, адже не на кожній є підпис. Коли горіло рідне місто Латура, спалили близько 60-ти його картин, але цій пощастило вижити. Скоріш за все, автор її продав – вона помандрувала Францією, потім з колекції в колекцію, поки нарешті не потрапила до нас. Раніше її возили чи не на кожну виставку. За Союзу вона побувала і в Москві і Петербурзі. Зараз вона потребує реставрації», – розповідає Інна Дмитрук-Сорохтей.

Картину датують приблизно 1620-м роком. Втім, точний її вік визначити неможливо.

Ще однією особливістю полотна є підпис автора. Картин, з підписом Жоржа де Латура в світі залишилося близько дев’яти.

Реставратори розпочали роботу над картиною в жовтні минулого року – і до жовтня цього року полотно мають повністю підготувати для виставки.

Читайте також: (Не)пересічні львів’яни. Майстер гравюри

Довідково, Жорж де Латур – це французький живописець, який жив в XVI- XVII столітті в Лотарингії, Франція. Творив в жанрі бароко під впливом італійського живописця Мікеланджело Караваджо. Його роботи зберігаються в Луврі, Берлінській картинній галереї, Національному музеї Швеції та Музеї Прадо. Серед особливостей творів живописця – релігійні сюжети і жанрові сцени, серед яких і картина «У лихваря».  

Андрій Костюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!