У Львові реставрують унікальний іконостас

1377 0
Під час рентгенографічних досліджень виявили перемалювання зображень Богородиці з Дитям та Христа-Учителя
Фото: Дивись Інфо

Фото: Дивись Інфо

У Львівській філії Національного науково-дослідного реставраційного центру України реставрують унікальний іконостас із дерев’яної церкви Святої Трійці у Жовкві. Про це повідомляє RISU.

Його створили українські майстри у XVII–XVIII ст. Разом з іншими дерев’яними церквами Карпатського регіону України та Польщі церква Святої Трійці з 2013 року входить до списку Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.

За декілька століть іконостас церкви зазнав пошкоджень: відставання левкасу від основи, лущення та втрати фарбового шару, ущільнені пилові забруднення, потемніла та деструктована лакова плівка, механічні пошкодження основи деревини (розтріскування, розходження та деформації дощок основи), сліди життєдіяльності жуків-деревогризів і міцеліальних грибів.

Великої шкоди іконостасу завдали також різночасові непрофесійні втручання в іконопис та декоративне поліхромне різьблення. Часткові та суцільні перемалювання, непрофесійні підведення ґрунту та шпаклівок, майже повна втрата оригінальної авторської тонової лакової плівки (шафран) на посрібленому декоративному різьбленні, що імітувала золочення, – ось далеко не повний перелік проблем, які постали перед науковцями та художниками-реставраторами Львівської філії ННДРЦУ.

Під час рентгенографічних досліджень виявили перемалювання зображень Богородиці з Дитям та Христа-Учителя (орієнтовно друга половина XVII ст., можливо, авторства Івана Рутковича), виконані пізніше – у першій половині XVIIІ ст. Василем Петрановичем. Ці суцільні перемалювання відомого майстра мають високу художню цінність та є вже хрестоматійними.

До кінця року реставрацію іконостаса планують завершити. Перед його монтажем у церкві Святої Трійці найкращі частини іконопису та декоративного різьблення разом із детальною демонстрацією всіх реставраційних процесів та досліджень, які проводили науковці, презентують на виставці у Львові.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!