У Львові розкажуть про те, як спілкувались між собою галичани на початку ХХ століття

2683 0
Наступного тижня у Львові мовознавиця Наталя Хобзей прочитає лекцію про те, як перша Світова війна вплинула на спілкування галичан між собою, та як це відобразилося на тогочасній літературі.
Фото: nickolaykravtsov.com

Фото: nickolaykravtsov.com

У лекції Наталії Хобзей «Мовлення галичан у контексті Великої війни» ітиметься про усні оповіді, записані від очевидців Першої світової, про лексичні особливості їхнього мовлення, а також про тогочасну лексику, зафіксовану у мемуаристиці та літературних творах.

Читайте також: Подорож у часі. 15 фото сучасного та давнього Львова

«...Військова служба на зламі століття була значним відтинком життєвого шляху, адже на долю цього покоління рекрутованих припала не тільки звичайна бранка, але й війна (а часом - і полон). Таке тривале перебування поза домом, в умовах, що часто зміщували межу можливого, неминуче змінювало і самого вояка, і те родинне оточення, яке він залишав. Ці обставини впливали не тільки на світосприйняття, а й на мовлення», – йдеться в анотації до лекції.

Читайте також: Що приховують польськомовні написи у Львові

Лекція відбудеться у четвер, 25 лютого. Початок о 18:30 год.. Локація: конференц-зала Центр міської історії (вул. акад. Богомольця, 6).

Нагадуємо, лекції, що тривають у межах виставкової програми «Велика війна 1914-... Індивідуальний і глобальний досвід», відбуваються кожного останнього четверга місяця. А екскурсії виставкою - щосереди о 18:00 год.

Читайте також: Які ресторації львів’яни відвідували сто років тому. Фото

Довідка

Наталія Хобзей - кандидатка філологічних наук, завідувачка відділу української мови Інституту українознавства ім. І. Крип'якевича НАН України. Співавторка науково-популярного видання «Лексикон львівський: поважно і на жарт». Авторка книжок «Гуцульська міфологія: етнолінгвістичний словник», «Міфологічна лексика українських говорів Карпатського ареалу», «Гуцульські світи. Лексикон». Редакторка кількох етно-лінгвістичних словників.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!