У Львові розкажуть про традиції оформлення єврейських шлюбних контрактів

2033 0
Сьогодні у Львові стартує виставка «Єврейські шлюбні контракти». У рамках заходу також відбудеться серія лекцій та дискусій на тему шлюбу і сім’ї. На експозиції представлять ктубот – єврейські шлюбні угоди, укладені в Італії XVII – XIX ст. Володимир Бєглов, менеджер з комунікації Центру міської історії, розповів Tvoemisto.tv про особливості єврейських шлюбних контрактів.
фото: wikiart.org

фото: wikiart.org

«Є два слова: ктуба – це єврейський шлюбний контракт в однині, це слово відмінюється; і ктубот – єврейські шлюбні контракти в множині, слово не відмінюється. Такий контракт є швидше традицією, а не юридичним документом. Він мало нагадує, або зовсім не нагаду сучасні, поширені на Заході «шлюбні контракти», у яких прописано, хто і що кому буде винен. Ктубот – це швидше промови, які виголошують наречені», – розказав Володимир Бєглов, співорганізатор виставки та лекційної програми.

Під час виставки також відбуватиметься серія лекцій та дискусій про історичні, соціальні, гендерні і культурні контексти шлюбу і сім’ї у єврейській та українській традиціях і сьогоденні. Перша лекція розпочнеться 15 жовтня о 16:00 у Львівській національній галереї мистцецтв ім. Бориса Возницького, що на вулиці Стефаника,3.

За словами співорганізатора, цікавою є історія знахідки ктубот, адже вони є унікальними документами. По-перше, вони родом з Італії й якимось способом опинились у Львові. По-друге, дуже красиві – їх малювали як народні майстри, так і професійні художники. Знайшли їх серед старих афіш під час ревізії Палацу Потоцьких у 2010 році. А походження цих документів встановив відомий історик Сергій Кравцов(лекцію котрого можна буде послухати на відкритті). За його словами, ці ктубот з’явились у Львові завдяки Мареку Райхенштайну – львівському лікареві, який, коли почав заробляти значні кошти, зайнявся колекціонуванням книг й творів мистецтва.

Паралельно із лекційною програмою для дорослих у Львівській галереї мистецтв триватиме й освітня програма для дітей «Ктубот. І жили вони довго і щасливо…». Дітям проведуть майстер-класи, покажуть як працюють із шрифтами. Дев’ять ктубот, експонованих на виставці, стануть матеріалом, на основі якого (через символи, шрифти, стилі, тексти, герби, візерунки та орнаменти) діти дізнаються більше про історію єврейського шлюбу і сім’ї.

На дитячу програму потрібно попередньо зареєструватися. Контакти: [email protected], +38-097-209-92-67 (Христина Бойко).

Виставка триватиме з 15 жовтня до 29 листопада.

Вхід на лекції вільний.

Вартість квитка на експозицію: дорослий – 10 грн, дитячий – 5 грн.

Програма

15 жовтня 16:00 (четвер)

Відкриття виставки «Єврейські шлюбні контракти»

Інавгураційна лекція Сергія Кравцова «Марек Райхенштайн: лікар,що рятував мистецтво»

25 жовтня, 16:00 (неділя)

Чаювання з рабецн: розмова про єврейську сім’ю та шлюб зі Сарою Болд

01 листопада, 16:00 (неділя)

Лекція Оксани Кісь «Патріархальний матріархат: голова, шия та інші органи влади в традиційній українській сім’ї»

08 листопада, 16:00 (неділя)

Лекція Владислави Москалець «Мережі і спорідненість: шлюбні стратегії єврейських еліт»

15 листопада, 16:00 (неділя)

Лекція Томаша Янковського «Кохання і гроші: соціальна функція шлюбу в історичній перспективі»

22 листопада, 16:00 (неділя)

Розмова «Разом і до кінця? Виклики модерності перед сучасною сім’єю» рабин Мойше Лейб Колесник, отець Тихон Кульбака, юрист і психоаналітик Богдан Яськевич.

 

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!