У Львові розпочав роботу Тиждень охорони пам’яток. Програма

2525 0
З 17 до 23 квітня в рамках проекту «Право на місто» у Львові відбудеться Тиждень охорони пам’яток, що буде складатися з низки заходів, спрямованих на налагодження суспільного діалогу та напрацювання дієвих механізмів охорони пам’яток та оновлення міста. Зокрема, Tvoemisto.tv в рамках Тижня проведе круглий стіл.

18 квітня відзначають Міжнародний день пам’яток і визначних місць. Динамічність сьогодення визначає прагматизм сприйняття історичних будинків та просторів міст як простих об’єктів нерухомості та майданчиків для комерції. Радикальні прибічники збереження старовини часто ігнорують економічний контекст та базові вимоги комфорту і безпеки. В свою чергу, варварське ставлення до автентичних історичних споруд створює реальні ризики втрати матеріальних носіїв культурної ідентичності історичних міст. Привернення уваги до цих проблем, а також спроба напрацювання дієвих механізмів врегулювання стосунків всіх зацікавлених сторін і залучення громадян до збереження спадщини у сталому розвитку історичного міста і є метою Тижня охорони пам’яток.

Читайте також: Хто у Львові руйнує архітектурну спадщину: два приклади

Зокрема, у рамках Тижня відбудеться низка цікавих заходів.

17 квітня – відкрита конференція «Збереження спадщини та оновлення міста» (пр. Свободи 15, Музей етнографії та художнього промислу). Вхід вільний.

18 квітня – семінар для службовців місцевого самоврядування історичних міст України з охорони історичної спадщини (вул. Козельницька, 2а, лекторій).

18 квітня – круглий стіл, організований дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Охорона пам’яток та оновлення міста». Також усі львів’яни мають змогу ставити свої запитання в режимі онлайн через Facebook-сторінку «Твого міста». Трансляція наживо розпочнеться 18 квітня о 15:00 год. на сайті: tvoemisto.tv/on-line.

Більше про дискусійну платформу та попередні зустрічі можете переглянути за посиланням: http://tvoemisto.tv/debates/

19-20 квітня – проектний семінар «Право на місто 2: Охорона спадщини та оновлення міста».

23 квітня – публічна презентація та обговорення результатів роботи проектного семінару та формування резолюції Тижня охорони пам’яток у Львові.

Протягом практичної частини проектного семінару 19-20 квітня учасники працюватимуть у міждисциплінарних групах над розробленням практичних механізмів регулювання стосунків між зацікавленими сторонами щодо побутування/використання пам’яток архітектури та містобудування у приватному та суспільному житті. Кожна група складатиметься з представників різних груп інтересів: мешканців, міських активістів, фахівців, представників влади міста та бізнесу, що будуть шукати консенсусу. 

Учасники працюватимуть у п’яти тематичних групах:

1. Оновлення в житлових пам’ятках для побутових потреб

2. Оновлення в нежитлових приміщеннях пам’яток

3. Нове будівництво в історичному ареалі

4. Ревалоризація цінних індустріальних об'єктів

5. Історичні громадські простори.

До участі у практичній частині семінару 19-20 квітня запрошуються усі, хто цікавиться збереженням архітектурної спадщини та бажає взяти участь у розробці дієвих механізмів регулювання збереження історико-культурної спадщини та закласти основні принципи оновлення міста на основі громадської участі, незалежно від освіти, професії та місця проживання. Організатори семінару забезпечують харчуванням у дні семінару, запрошеннями для відрядження (в разі потреби), проте не покривають витрати на дорогу та проживання у Львові.

Проект реалізується Львівською міською радою спільно з Департаментом містобудування та архітектури КМДА, аналітичним центром CEDOS, Центром міської історії Центрально-Східної Європи, Гуманітарним факультетом Українського католицького університету, Медіа-порталом «Твоє місто», аналітичним інтернет-журналом MISTOSITE, ЛКП «Агенція з підготовки подій», за підтримки Charles Stewart Mott Foundation, Німецького товариства міжнародної співпраці GIZ, Представництва фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!