У Львові розпочався міжнародний театральний фестиваль «Струс». Фоторепортаж

1532 0
Цей унікальний проект, що немає аналогів в Україні. Він об'єднує на одному майданчику різні жанри театру, зокрема драматичний, тіней, театр ляльок, бейбі-театр, циркове мистецтво тощо.

У Львові розпочався мультижанровий міжнародний фестиваль-конкурс для молодої аудиторії «Струс», триватиме він п’ять днів, а сьогодні протягом дня містяни мали змогу дивитися вистави на різних локаціях. Tvoemisto побувало на офіційному відкритті «Струсу». 

 

Читайте також: Мюзикли, театр тіней і пантоміма. У Львові стартує фестиваль для дітей та підлітків 

Під час фестивалю будуть різноманітні зразки сценічного мистецтва, зокрема драматичні вистави, театр ляльок, мюзикли, циркові вистави, перформанси, пантоміми, бейбі-театри та інші. 

На площі Ринок зібралося дуже багато артистів, усі вони у яскравому вбранні. У коментарі Tvoemisto помічниця художнього керівника «Першого театру» каже, що протягом п’яти днів у Львові будуть різні вистави, конкурсна і позаконкурсна програма. 

«До нас приїхали з п’яти країн, зокрема з Італії, Греції, Хорватії, Бельгії та Литви», – каже вона. 

Учасниця колективу П’ятої музичної школи у Львові Вікторія каже, що працювали над підготовкою до фестивалю щотижня по два рази. Крім Львова також виступають за кордоном. Нещодавно приїхали з Польщі та Румунії. Додає, що програма у них готова завжди, але під кожен конкурс додають нові цікаві елементи. 

Фестиваль у Львові проходитиме на двох різних локаціях: сцені «Першого театру» та сцені театру «І люди і ляльки». Програма передбачає дві частини програми: конкурсна (змагатимуться професійні театри) та позаконкурсна (можливість участі як професійних так і аматорських театрів).

Директор «Першого театру» Юрій Мисак у коментарі каже, що в Україні немає фестивалів для дітей та юнацтва, а особливо конкурсних, коли в одному конкурсі між собою змагаються різні види театрально-видовищного мистецтва.

«Маємо 12 колективів, які ми відібрали у конкурсну програму, п’ять з яких з-за кордону.  Для позаконкурсної програми маємо величензу сцену, яка працює у форматі вільного мікрофону. Туди міг подати заявку будь-хто», – каже він. 

Переможців конкурсу відзначатимуть як «Струс» першої, другої та третьої категорії. Однак, крім цих номінацій будуть професійні пояснення членів журі, чому той чи інший колектив отримав переможне місце. 

«Чому «Струс»? Бо час від часу ми трусимо головою. Крім того, «Струс» – це сучасний театральний рух української сцени», – додає Юрій Мисак.

Організатором проєкту є Перший академічний український театр для дітей та юнацтва. Цього року для проведення заходу він виграв грант Українського культурного фонду в межах програми «Знакові події».

Із-поміж більш ніж 60 заявок з України та Європи відібрали 12 колективів різного жанру. Учасники змагатимуться у конкурсній програмі за звання найкращих з-поміж всіх. Окрім цього, на фестивалі передбачена ще позаконкурсна програма Сцени відкритого театру. Формат сцени передбачає участь професійних та непрофесійних (аматорських театрів), театральних студій, дитячих театрів України та зарубіжжя, які матимуть змогу показати свою творчість та почути відгуки від професіоналів. Для позаконкурсної програми спеціально побудують літню сцену у дворику театру.

Усі заходи фестивалю є безкоштовними, стежити за оновленнями можна на сторінці події у Фейсбуку.

Софія Шавранська

Фото і відео Дар'ї Кучер


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!