Поліція в Україні: якою вона може бути

3519 0
Безпеку на вулицях міст, а також на дорогах незабаром забезпечуватимуть представники патрульної служби поліції. Про це, а також інші нововведення у сфері реформування системи правоохоронних органів йшла мова в ході III Всеукраїнського форуму місцевого самоврядування у Львові

У рамках реформування всієї системи правоохоронних  органів планується створити Національне антикорупційне бюро України, яке має запрацювати найближчим часом; Національне агентство із запобігання корупції, основним завданням якого є протидія корупції серед керівництва держави; Державне бюро розслідувань, яке займатиметься корупційними розслідуваннями на середній чиновницькій ланці. Крім того, планується обмежити функції СБУ: служба буде займатися лише боротьбою із тероризмом та контррозвідкою.

Щодо реформування міліції, то у січні цього року у Верховній Раді зареєстрований законопроект «Про поліцію і поліцейську діяльність».

Згідно із цим проектом, буде ліквідована Державтоінспекція: «люди в погонах не повинні стояти на одній ділянці дороги, а мають їздити і слідкувати за безпекою на вулицях». Ці функції буде виконувати патрульна служба. Крім того, скоро в Україні не буде Державної служби охорони.

В Україні може з’явитися:

- прикордонна поліція, яка включатиме в себе два органи – власне прикордонну, а також міграційну службу;

- фінансова поліція, яка займатиметься злочинами економічного характеру (ухилення від сплати податків тощо). При цьому буде ліквідована податкова міліція, а також ВДСБЕЗ;

- національна поліція, до складу якої входитиме адміністративна та кримінальна поліція;

- муніципальна поліція. До неї входитимуть дільничі інспектори та патрульні. Останні повинні будуть забезпечувати порядок як на території дорожнього полотна, так і реагувати на кримінальні правопорушення.

Читайте також: Українців закликають разом творити дизайн патрульних машин

Щодо поділу національної поліції на адміністративну та кримінальну, то, як пояснив народний депутат Руслан Сидорович, сьогодні працівники райвідділів займаються і розслідуванням справ, і розшуком, і охороною концертів. З введенням у дію закону ж кримінальна поліція займатиметься лише розслідуванням справ та оперативно-розшуковою діяльністю.

Щодо охорони під час візитів державних осіб у певне місто, то її здійснюватимуть представники управління Державної охорони, яке існує і зараз. Воно локалізуватиметься у столиці.

Функції місцевої поліції частково перегукуватимуться із функціями адміністративної на початках реформи. Адже,  за словами народного депутата, на момент прийняття закону не всі місцеві ради зможуть  створити муніципальну поліцію, оскільки для цього потрібно провести адміністративну реформу та децентралізацію бюджету. Тобто спочатку деяким місцевим радам просто не вистачатиме грошей на фінансування нового органу. У кожному населеному пункті будуть створені територіальні органи національної поліції.

Місцева поліція буде діяти на території окремого населеного пункту. Однак не виключено, що кілька міст можуть укласти договір і створити єдину місцеву поліцію для того, щоб ефективніше використовувати кошти. При переслідуванні злочинця співробітники патрульної служби мають право заїхати на територію іншого міста.

Для того, щоб стати працівником патрульної служби, достатньо буде мати повну середню освіту, пройти спеціальні шестимісячні курси підготовки  та скласти психо-фізичне тестування. Якщо ж людина претендує на посаду керівника середньої або вищої ланки, вища освіта є обов’язковою.

Читайте також: Smart Lviv: як зміниться міліція найближчим часом

Крім того, додав парламентарій, головне завдання цього закону – деполітизація поліції. Тепер для того, аби влаштуватися на посаду керівника на будь-якому рівні, треба пройти розгляд конкурсної поліцейської комісії. Така комісія складатиметься із семи людей.  Голова МВС, який є фігурою політичною, зможе лише затверджувати ту чи іншу кандидатуру.

Кандидатури на посаду керівника муніципальної поліції після розгляду конкурсною комісією мають буди затверджені місцевою радою.

Учасники обговорення висловили надію, що парламент прийме закон «Про поліцію і поліцейську діяльність» вже найближчим часом.

Нагадаємо, повну трансляцію форуму можна переглянути наживо на Tvoemisto.tv


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!