У Львові розроблять план евакуації культурних цінностей з музеїв та галерей

2350 0
У Львові пропонують напрацювати план евакуації та зберігання культурних цінностей, а також провести навчання для працівників закладів культури.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Львові створять план евакуації і зберігання культурних цінностей з міських архівів, музеїв, галерей на випадок військової загрози. Із такою пропозицією сьогодні, 17 лютого, під час засідання Львівської міської ради виступила депутатка від фракції «Самопоміч» Юлія Хомчин.

«Пропоную до комплексної програми національного спротиву, яку розробили у Львові, включити план поводження і зберігання культурних цінностей на рівні міста. Це стосується наших музеїв бібліотек, архівів, галерей. Ситуація змушує нас бути готовими та опірними, ми дбаємо про першочергове – забезпечення водою, живленням, медичними послугами. Але нині іспит здає наша культура. За даними істориків, 130 тисяч творів мистецтва втратила Україна в час Другої світової війни, це були фонди музеїв Дніпра, Харкова і Львівського історичного музею. До сьогодні держава організовує їх повернення», – каже депутатка.

Читайте також: Реставрація чорної кам’яниці: як зміниться історична пам’ятка в центрі Львова

Вона пропонує до комплексної програми нацспротиву, яку напрацювали у Львові, додати таке:

  • розробити єдиний реєстр культурних цінностей з муніципальних установ;
  • напрацювати плани евакуації культурних цінностей на випадок повномасштабного вторгнення;
  • провести навчання для працівників закладів культури, галерей, архівів, музеїв;
  • подбати про альтернативні місця для зберігання цінностей.

 

Додамо, що вчора на сесії Львівської обласної ради також запропонували розробити план евакуації музейних збірок та колекцій з територій України, які можуть бути втрачені через можливе вторгнення Росії. Однак 16 лютого депутати не проголосували за це звернення, перенісши його на розгляд чергового засідання, що заплановано на 1 березня цього року.

Нагадаємо, Львівська міська рада напрацювала програму заходів щодо підготовки громади до національного спротиву. Програму підготували виконавчі органи спільно з фахівцями з тероборони. Її ще мають затвердити депутати міськради, а також запланувати фінансування на цей рік.

Вікторія Савіцька


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!