У Львові руйнується історичний будинок на вулиці Городоцькій. Фото, відео

7051 0
За попереднім підрахунком, на першочергові протиаварійні заходи потрібно близько 1,5 млн гривень.

Історичний будинок на Городоцькій, 193 перебуває в аварійному стані. На першочергові заходи з його порятунку потрібно 1,5 млн гривень. Про це повідомляє кореспондент під час стріму Tvoemisto.tv.

Будинок споруджений ще у 1901 році. Тут розташовувався гостьовий двір. Зараз у цій будівлі розташовані навчальні лабораторії Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти художнього моделювання і дизайну. Як повідомив директор Центру Роман Вороняк, з минулого року через аварійний стан будинок не експлуатується.

Директор Міжрегіонального центру професійно-технічної освіти Роман Вороняк

Будинок не передали в комунальну власність і він є на балансі Міністерства освіти, однак Київ виконує лише державні субвенції на виплату зарплат працівникам навчального закладу.

За його словами, особливо на стан споруди вплинули ремонти на вулиці Городоцькій та те, що до нього кріпилися тримачі для тролейбусної лінії. Останній ремонт, – каже директор Центру, – тут відбувався 10 років тому. Тоді частково змінили дах.

Зараз аварійний стан історичної будівлі погіршується: збільшуються тріщини та просіла стеля. Сама споруда ще більше нахилилась в сторону вулиці Городоцької.

«Особливо критичний другий поверх. Стеля може обвалитися в будь який момент», – додає він.

Комісія, в яку увійшли представники департаменту економічної політики Львівської міськради, Франківської РА та міські депутати, які нині оглянули історичну будівлю, попередньо вирішили допомогти в її порятунку. Зокрема, вирішили написати відповідну програму та оновити техніко-економічне обґрунтування (попереднє розроблялося ще у 2019 році).

За словами депутата ЛМР Юрія Гриніва, кошти можна було закласти окремим пунктом у бюджет розвитку на цей рік. За попереднім розрахунком, вартість робіт мала би становити близько 1,5 млн гривень. 

За ці кошти потрібно зробити першочергові протиаварійні заходи, а це – укріпити фундамент та дах, зробити армопояс. Подальші роботи училище готове зробити за свій кошт.

Фото та відео Тараса Бабенчука


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!