У Львові шахтарі вимагають виплатити їм заборговану зарплату. Фото, відео

803 0
Протестувальники закликали навести лад у вугільній галузі, і наголосили, що попри обіцянки президента проблема із виплатою заробітної платні не вирішилася.
Фото: Дар

Фото: Дар'ї Кучер

Сьогодні, 4 серпня, шахтарі ДП «Львіввугілля» протестують через заборговану зарплату. Вони скандують «Зарплату!» та «Ганьба!», а також б'ють касками по землі.

Протестувальники закликали навести лад у вугільній галузі, і наголосили, що попри обіцянки президента проблема із виплатою заробітної платні не вирішилася.

За їхніми словами, шахтарям ДП «Львіввугілля» заборгували понад 200 млн гривень. Через це вони вийшли на акцію протесту, щоб відстояти законно зароблену плату. 

Вони згадали, що президент Зеленський приїжджав торік на шахту «Межирічанську» і обіцяв співпрацю із шахтарями.

«Шахтарі ходять обірвані у державі, якій скоро 30 років»– наголосили на акції протесту мітингувальники.

Водночас перший заступник ЛОДА Андрій Годик у коментарі Тvoemisto.tv запевнив, що станом на сьогодні шахтарям Львівугілля» заборгували 280 мільйонів гривень. Ця заборгованість почала нарощуватися з початку року, пояснює посадовець, через кон'юнктуру на ринку, адже собівартість продукції є суттєво більшою від ціни, за якою здійнсюється реалзіація (понад 1 300 грн різниця на тонні), а також через несвоєчасні розрахунки контрагентів за відвантажене вугілля.

Лише за відвантажене вугілля сума боргу становить 160 млн грн. 

За словами Андрія Годика, Кабмін прийняв рішення виділити додатковий ресурс, зокрема 55 млн грн власне на потреби шахтарів ДП «Львівугілля», щоб закрити борги за відвантаженне вугілля.

Посадовець каже, що частково шахтарям закриють заборгованість до 20-22 серпня. Але, щоб погасити всю заборгованість, потрібно, аби всі контрагенти, які мали борги, виконали свої зобов'язання, пояснює Андрій Годик. 

Додамо, що на території області працює 7 шахт, 6 з них у складі державного підприємства «Львіввугілля». Це шахти «Вiдродження», «Лiсова», «Червоноградська», «Великомостiвська», «Межирiчанська» та «Степова».

Наприкінці минулого року шахтарі ДП «Львіввугілля» півтора доби протестували під землею проти невиплати їм зарплати. Їхні рідні два дні перекривали трасу до кордону з Польщею у селі Сопошин. Аудит шахти «Надія» виявив порушення у діяльності попереднього керівництва підприємства, що призвели до збитків і заборгованості із заробітної плати гірникам.

Христина Гоголь
Відео і фото Дар'ї Кучер

 

 

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!