Місця щасливих людей. Де у Львові вшанують Кузьму Скрябіна

3206 0
Головний архітектор Львова Юліан Чаплінський розповів Tvoemisto.tv про особливості й труднощі створення громадського простору, де львів’яни могли би вшановувати пам’ять покійного лідера гурту «Скрябін» Андрія Кузьменка.
фото: facebook

фото: facebook

Юліан Чаплінський розповів, що спершу був запит від «Фонду пам’яті Кузьми Скрябіна»: хотіли використати для цієї мети площу Маланюка. Проте довелось відмовитися від задуму, адже поблизу площі є житловий квартал. «Коли там збиратиметься молодь, яка гратиме, наприклад, на гітарах, то заважатиме тим, хто живе у будинках поруч», – говорить архітектор.

Дивіться також: 5 тез Кузьми Скрябіна про Україну та майбутнє. Відео

На його думку, для вшанування пам’яті Андрія Кузьменка найкраще підійде площа Олекси Гасина, що на перетині вулиць Коперника та Стефаника. «Там у нас є нерозв’язаний архітектурний вузол, який має потужне навантаження: бібліотека, картинна галерея, географічний факультет Франкового університету. Це привабливе туристичне місце, де є багато людей, зокрема студентів», – каже Юліан Чаплінський. Нині це місце має малопривабливий вигляд, тому головний архітектор Львова запропонував організувати конкурс, завдяки якому можна було б зібрати цікаві та оригінальні ідеї для подальшого втілення.

Дивіться також: Вийшов документальний фільм про Скрябіна

«Це в жодному разі не буде пам’ятник на честь Андрія Кузьменка. Мова йде про створення універсального громадського простору, куди зможуть приходити всі охочі: як діти, так і дорослі. Яким буде цей простір – вирішимо під час проведення конкурсу. Ми не можемо диктувати, що там мусить бути. Це повинні вирішувати дизайнери», – говорить Юліан Чаплінський і додає: «Але можу сказати, чого там точно не має бути: палаток, де розливають пиво, а також МАФів».

За його словами, ситуація з батьками Андрія Кузьменка – банальне непорозуміння: перенесення розгляду цього питання на наступне засідання виконкому ЛМР вони сприйняли як відмову. «Міський голова Андрій Садовий попросив мене врахувати структурні та інженерні навантаження, розповісти про деталі конкурсу. Тож це питання ми розглянемо й підтримаємо на наступному засіданні виконавчого комітету міськради. Усі ми працюємо над тим, аби гідно вшанувати пам’ять Кузьми», – підсумував Юліан Чаплінський.

Спілкувалась Юлія Сабадишина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!