У Львові стартує акція, під час якої можна стати донором крові для гематологічних хворих

1142 0
Кров для онкогематологічних хворих можна здати під час акції «Донори теж герої. За тобою – три життя».
Фото: blogemia.com

Фото: blogemia.com

Від сьогодні, 30 травня, і до 10 червня львів’ян просять стати донорами крові для хворих людей із анемією, лейкемією, мієломою та іншими патологіями. Загалом щодня відділення гематології та інтенсивної терапії Другого медичного об’єднання потребує приблизно 10 донорів. Зараз лікарня приймає хворих з гемобластозами (пухлинними захворюваннями кровотворної та лімфатичної тканин) з усієї України.

За словами завідувача відділення гематології та інтенсивної терапії Другого ТМО Львова Юрія Кароля, застосування препаратів крові при багатьох патологічних станах є незамінною лікувальною процедурою. Це стосується як гострих станів, так і хронічних.

Читайте також: У Львові шукають донорів крові для хлопця, який має опіки 80% тіла

«Наша кров складається з клітин: еритроцитів, лейкоцитів, тромбоцитів і плазми. При обробці крові використовують майже всі компоненти. Кров одного донора може допомогти трьом пацієнтам, іноді врятувати три життя», – каже лікар.

Від початку року у відділенні гематології та інтенсивної терапії перелито більше 100 л компонентів крові. Кількість переливань – 355. Загалом у Другому ТМО від початку року перелито близько 200 л компонентів крові. Кількість переливань – 645. За 5 місяців 188 донорів здали кров для потреб пацієнтів.

Як зазначила медична директорка відокремленого підрозділу «5-та лікарня» Другого медоб’єднання Львова Юлія Василишин, для того, щоб стати донором, потрібно бажання. Донором може стати будь-яка здорова людина від 18 до 60 років. Перед тим людину обстежать: проведуть загальний аналіз крові, зберуть анамнез. Важливо, що після вакцинації від Covid-19 має пройти 26 днів.

«Донація має користь для організму донора. Відбувається регенерація, відновлення організму. Жінки можуть здавати кров 5 разів у рік, чоловіки – 6 разів у рік. Це знижує ризик виникнення серцево-судинної патології, ризик підвищення ліпідів, холестерину в крові», – каже Юлія Василишин.

Читайте також: У Львові шукають донорів крові у резерв. Як підготуватись і долучитись

Здати кров для онкогематологічних хворих можна під час акції «Донори теж герої. За тобою – три життя», яка у Львові триватиме з 30 травня до 10 червня. Це можна зробити, прийшовши у Львівський обласний центр служби крові, що на вул. Пекарській, 65, попередньо записавшись за номером телефону: 068 488 94 55.

Нагадаємо, детальніше про те, хто може бути донором і як до цього підготуватися, можна прочитати тут


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!