«Від Романа до Йордана». У Львові стартував проєкт унікальних символів. Фото. Відео

2489 0
Мистецькі твори із виставки можна не лише оглянути до 21 січня, а й згодом придбати.
Фото: Тарас Бабенчук

Фото: Тарас Бабенчук

У Центрі Митрополита Андрея Шептицького, що у Львові поблизу Стрийського парку (вул. Стрийська 29А), відкрили виставку-ярмарок «Від Романа до Йордана».

Така митецька акція у Львові проходить вже в 11 раз. Цього року вона незвична, адже усі мистецькі твори можна оглянути з-за шибок Українського Католицького Університету.

Цьогоріч проєкт у особливий спосіб презентує виставку мистецьких творів, об’єднаних довкола сакральних тем – «Час Різдва». На виставці представлені унікальні авторські твори, вже знаних у Львові митців, які надають традиційним технікам іконопису цілком нового звучання.

За словами керівника відділу мистецьких проєктів УКУ Андрія Курочки, через карантин знайти формат для виставки було нелегко, та все ж його підібрали.

«Формат цьогорічної виставки-ярмарки особливий – за шибкою Центру Шептицького. Саме такий формат відповідає всім нормам карантину та ізоляції», – каже Андрій Курочка.

Мисткині, які долучилися до виставки своїми роботами кажуть, що тут представлена здебільшого сучасні, новаторські і незвичні авторські ікони, кожна з яких має свій стиль.

На презентацію виставки завітала й співачка, художниця Соломія Чубай.

«Прийшла підтримати талановитих людей. Усім нам треба пам’ятати, що Різдво – це чудеса і диво, тож всім треба триматися разом у цей непростий час», – каже Соломія Чубай.

Саму виставку «Від Романа до Йордана» презентуватимуть аж до 21 січня. Тому, кожен бажаючий ще матиме час її оглянути.

Крім того, у планах організаторів проводити різноманітні майстер-класи.

Онлайн презентація інтернет-сторінки з виставкою-ярмаркою відбудеться 5 грудня о 19.00 в Zoom. 6 грудня Соломія Тимо проведе лекцію для науковців та мистецтвознавців, де розповідатиме про створення ікон та їх відозміну. Лекція називатиметься «У світлі зорі: давні і сучасні образи Різдва».

До речі, мистецькі твори, які виставлені, можна буде не лише оглянути безпосередньо з шиб Центру Щептицького, а й на онлайн-сторінці. Також їх можна буде придбати.

За словами організаторів – відділу мистецьких проектів УКУ, митців «Від Романа до Йордана», Іконописної школи «Радруж» УКУ та Музею УКУ, для гостей міста, які традиційно відвідують Львів на різдвяні свята і повертаються додому з мистецькими презентами, цьогорічна виставка – це нагода придбати дарунок для себе та рідних людей.

Фото та відео Тараса Бабенчука



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!