У Львові створять «Кримський дім», де вчитимуть українську та кримськотатарську мови

2031 0
У Львові може з’явитися «Кримський дім». Це буде своєрідний культурний центр, де кримські татари, які переселилися до Львова, а також місцеві жителі зможуть більше дізнатися про культуру, традиції кримськотатарського народу.
Фото: life.pravda.com.ua

Фото: life.pravda.com.ua

Співзасновник «Кримського дому» та ініціативи «Крим SOS» Алім Алієв наголосив: «На Львівщині сьогодні проживає близько 1,5 тис. кримських татар. Для них важливо зберегти свою ідентичність, мову, культуру, релігію», пише ZIK.

За його словами, «Кримський дім» не має поки що свого приміщення і базується в офісі громадської ініціативи «Крим SOS», але це не заважає втілювати у життя культурологічні проекти.

«Кримський дім має стати не просто місцем, куди люди можуть прийти та пожаліти кримських татар. Він має стати місцем, де буде цікаво і можна відкрити для себе щось нове», – додав Алім Алієв.

Своєю чергою, співзасновник «Кримського дому», організатор проекту «Музичні колаборації» Халіл Халілов розповів: «Ідея проекту виникла ще в Криму в момент окупації. Я потрапив на одне весілля, на якому виступала кримськотатарська артистка. Спершу вона співала кримськотатарською мовою, а потім – українською. І раптом я помітив, що багато людей почали плакати. Я зрозумів, що ми втрачаємо щось більше, ніж політичні та бізнес-відносини: ми втрачаємо з материковою Україною культурний зв’язок. Тому виникла ідея створення спільних українсько-кримськотатарських проектів».

За словами організаторів, при «Кримському домі» діятимуть курси української та кримськотатарської мов. Також там проводитимуть різноманітні культурні заходи, концерти тощо.

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!