У Львові створять скрінінговий центр для діагностики раку у жінок

3211 0
У п’яти містах Львівщини, серед них і у Львові, створять скрінігові центри для діагностики захворювань раку молочної залози та раку шийки матки на ранніх стадіях. Також центри з’являться у Дрогобичі, Самборі, Червонограді та Стрию. Про це інформують у прес-службі облдержадміністрації.

Такі заходи передбачили у рамках субпроекту «Онкопревенція та впровадження активних протипухлинних технологій у Львівській області».

За словами директор департаменту охорони здоров’я Львівської обласної державної адміністрації Богдана Чечотки, субпроект реалізовують у рамках проекту  Світового банку «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей», який діє в Україні з 2015 року. Загальна його вартість – понад 200 млн дол. На Львівську область розподілили близько 10 мільйонів доларів.

«Більшість коштів скеровуємо на придбання сучасного обладнання для онкологічного та скрінінгових центрів. Ці центри діятимуть на базі медичних установ, які мають найбільший показник відвідування пацієнток, - зазначив Богдан Чечотка. - Йдеться зокрема про пологові, гінекологічні та консультаційні відділення. Підготовку цих відділень ми розпочали ще минулого року. Запрацюють вони цього або наступного року, коли будуть обладнані необхідною технікою. Також у рамках проекту передбачили навчання близько 400 лікарів».

Читайте також: 7 ТЕЗ ПРО ТЕ, ЩО УСВІДОМЛЮЄШ ПІСЛЯ ЗАХВОРЮВАННЯ НА РАК

«Ми прагнемо завдяки цим центрам виявляти захворювання у жінок на ранніх стадіях та запобігати таким захворюванням як рак грудної залози та рак шийки матки, - зазначив заступник головного лікаря з медичної частини Львівського державного онкологічного регіонального лікувально-діагностичного центру  Орест Тріль. - Для цього матимемо спеціальну базу даних, організовану систему повідомлень та моніторингу. Скрінінгові центри будуть обладнані мамографом та УЗД-апаратом».

Консультант з управління субпроектом «Онкопревенція та впровадження ефективних протипухлинних технологій у Львівській області» Христина  Пак додала: «Важливим напрямком також є створення електронної бази даних для всіх жінок Львівщини, яка дасть змогу на основі статистичних даних робити висновки».

Читайте також: Як у Львові помолодшало статеве життя і чому кожна п'ята пара – безплідна

Зазначимо, на Львівщині щорічно рак молочної залози виявляють у 800 жінок. А захворюваність на рак грудної залози з 2000 р зросла майже на 30%.

Опублікувала Мар’яна Федина


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!