Політична реклама

У Львові створять сучасну аудіобібліотеку для незрячих

1471 0
19 травня у Львові розпочався міжнародний шведсько-український проект «Сучасні інформаційні системи для українських користувачів з вадами зору». Який триватиме впродовж півтора року і завершиться у грудні 2015 р.

Мета проекту – створити в Україні аудіобібліотеку навчальної та художньої літератури у форматі «дейзі», повідомляє прес-служба Львівської міськради. Формат має функцію навігації аудійованою книжкою: повністю незряча людина спроможна протягом лічених секунд віднайти будь-який потрібний їй розділ, параграф, сторінку тощо у створеній у форматі «дейзі» аудіокнизі.

Працюватиме над виготовленням книг у форматі «дейзі» група незрячих і слабозорих мешканців різних областей України, які з’їхалися до Львова.

З 19 до 22 травня цього року у Львові триватиме перший етап занять з вивчення методики виготовлення «дейзі»-книг. Навчання продовжиться у Швеції в червні 2014 року на базі академії «Свефі» (Хапаранда), де лекції для незрячих і слабозорих українців читатимуть фахівці академії. Умовами проекту передбачена передача українським користувачам кількох десятків одиниць технічного обладнання зі спеціальним програмним забезпеченням.

Учасники проекту мають намір до грудня 2015 року виготовити 2000 позицій аудіокниг у форматі «дейзі», зосереджуючи увагу на україномовній та навчальній літературі.

«Проект має на меті заснувати першу в Україні «дейзі»-бібліотеку, доступну на одному з інтернет-ресурсів, і, головне, розпочати практичне вирішення тих освітніх проблем, які сьогодні стоять на заваді учням і студентам з глибокими ураженнями зору. Адже ситуація з існуванням підручників для вищої школи у будь-яких доступних для незрячих читачів форматах (рельєфно-кракових, озвучених, електронних) є критичною (їх просто не існує, внаслідок чого набуття вищої освіти незрячими студентами є надто складним або взагалі неможливим)», - розповідає керівник шведсько-українського проекту Оксана Потимко.

Проект водночас дає змогу вирішити ще одне важливе питання – переходу від брайлівських до сучасних форматів підручників. Шведська система освіти оптимально вирішує питання забезпечення підручниками учнів і студентів з вадами зору: їм одночасно пропонують рельєфно-крапкові, озвучені та електронні книги, що стимулює спудеїв вивчати і шрифт Брайля, і комп’ютер. Такий підхід дозволяє підготувати конкурентно спроможного на ринку праці незрячого фахівця, який вправно володіє комп’ютером попри глибокі вади зору.

 

 

 


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!