У Львові створили міжнародний Ротарі Клуб. Відео

10419 0
Першого квітня у Львові місцеві та іноземні ротарійці святкували відкриття сьомого Ротарі клубу. Lviv International Rotary Club став першим англомовним у місті. Хто туди входить? Які проекти він здійснюватиме? Про це Tvoemisto.tv розповіли президент та члени благодійної організації Ротарі.

Сьомий - «унікальний»

Президентом новоствореного клубу став ротарієць та голова Данської Бізнес Асоціації в Західній Україні Ларс Вестб’єрг. Відтак Lviv International Rotary Club відрізняється саме тим, що туди входить чимало іноземців, а головною мовою буде англійська.

Ларс Вестб’єрг та Пітер Меєр-Расмуссен

Вестб'єрг більше десяти років працював в міжнародній спільноті у Львові, заснувавши дві бізнес-організації в Україні. Зважаючи на цей досвід, він вирішив об’єднати місцевих англомовних та іноземних бізнесменів і створити «унікальний» міжнародний клуб. «Ми хотіли створити щось зі своєю душею. У нас є чотири наріжні камені у фундаменті організації, які не дадуть їй впасти, низка правил, які треба виконувати», – наголосив президент Lviv International Rotary Club. Аби зробити все «більш прозорим», вони також склали власний статут.

Читайте також: Іноземці Твого Міста: Ларс Вестб’єрг про те, чому львів’яни багатші за данців

Хто там?

Членами нової організації стали 29 людей. Втім структура Ротарі дозволяє їм розширюватись. Відтак президент клубу Ларс Вестб’єрг сподівається, що міжнародний львівський Ротарі досягне півтисячі членів та стане другим у світі після Нью-Йорку.

Однак склад Lviv International Rotary Сlub не випадковий. Людей запрошували та обирали за рекомендаціями. Один із них – Дмитро Симовоник, директор компанії «Citadel Capital». Ще в 90-му році він їздив в Америку за програмою обміну учнів завдяки Rotary international, але став членом саме новоствореного англомовного клубу у Львові. Мовляв, те, чого людина досягнула, також відіграє роль. «Мене мотивувало бажання щось змінити та допомогти. Навіть якийсь невеликий проект, який полегшить чи врятує чиєсь життя, вже означатиме, що ти прожив життя немарно. Важливо не тільки заробляти, але й віддавати. Якщо ти віддаєш, воно тобі потім повертається», - певен ротарієць.

Дмитро Симовоник

Як зазначив Дмитро Симовоник, члени Lviv International Rotary Club – це «неординарні та успішні люди», які мають власний бізнес. Фінансова спроможність – одна із важливих рис ротарійця. «Ми намагалися залучити людей вищого рівня, щоб мати додаткові гроші на реалізацію проектів. – зізнається Ларс Вестб’єрг.- Ми маємо підтримувати суспільство. У нас є люди, які можуть це робити». Та все ж ключовою умовою для вступу в Ротарі є «бажання допомагати».

Зокрема, серед тих, хто потрапив до списку членів міжнародного Ротарі клубу у Львові - Пітер Меєр-Расмуссен - виконавчий директор Amardico, Ділібор Пап - директор DP Media, Ірина Заячук - член спостережної ради Банку "Львів", Маркіян Мальський - партнер та керівник Західноукраїнської філії незалежної юридичної компанії Arzinger, Олег Дрінь - представник K.Hartwall Invest та інші.

Без кордонів

На святкування львівського міжнародного Ротарі приїхали представники клубів Варшави, Гдині, Кракова та інших польських міст, зокрема Барбара Павліш - губернатор  Дистрикту 2230 (об'єднання Ротарі клубів за територіальним принципом), до якого належить Білорусь, Польща та Україна. Загалом Ротарі відома як організація поза політикою, релігією, національними чи расовими відмінностями, тому всі клуби і їх члени тісно співпрацюють, допомагаючи один одному.  

Привітати львів’ян приїхав і Пер Гоєн, директор Rotary International 2014-2016 з Данії. «Цей Ротарі-клуб важливий для місцевої громади, тому що є завдання, які можуть виконувати лиш люди на певних позиціях. Вони знають як і вміють спілкуватися з чиновниками, у них є ресурси та мережа контактів, щоб щось робити. В Україні є багато робити, відколи почалася війна з Росією. Я відчуваю, що це місце, де Ротарі може багато змінити», - поділився з Tvoemisto.tv Пер Гоєн.

Директор Rotary International 2014-2016 з Данії Пер Гоєн

Він також нагадав львівським колегам про цьогорічне гасло Президента Rotary Intertnational K.P. «Раві» Равіндрана «Віддай все служінню людству!» („Be a gift to the world!” – ред.) і закликав дотримуватися його.

Яка користь?

Lviv International Rotary Club детальніше прописали «норму поведінки»: «Ми стаємо ротарійцями, щоб використовувати наші знання та досвід з метою допомогати людям та суспільствам, які страждають». Підтримка базової освіти, подолання поліомієліту та покращення умов в медичному обслуговуванні – ключові питання, над якими працюватиме новий Ротарі-клуб.

Перший проект «Ротарі рятує життя дітей в Україні» вже працює. Закупивши шість тисяч світловідбивачів, ротарійці роздають їх дітям від четвертого класу у Львівській області. «Вночі їх завжди бачитимуть водії завдяки цьому. Ми продаємо дві тисячі цих брелоків в рамках проекту нашим членам та компаніям по 10 євро за штуку, а вкінці можемо купити шість тисяч нових. Віддати чотири тисячі безкоштовно і знову купити шість тисяч», - пояснює Пітер Меєр-Расмуссен. Наразі також розвивають проект з допомоги старшим людям у Львівському геріатричному пансіонаті, а також планують допомагати дітям із вадами серця діагностувати хвороби на ранніх стадіях за допомогою портативного ультразвукового апарату.

Поміж інших проектів, планують популяризувати ефективне використання відходів - так званий менеджмент відходів. Перша спроба його реалізувати – гаманець, який зробили із шматка шкіри від дивану. Ротарійці впевнені, що так можна перетворити відходи у щось корисне, продати і за отримані гроші купити ліжка чи медикаменти для будинку престарілих.

Наразі львівські ротарійці також продовжують кампанію боротьби з поліомієлітом в Україні та світі.

Довідка:

Ротарі Інтернешнл (РІ) – неполітична та нерелігійна міжнародна асоціація Ротарі Клубів, яка об’єднує громадських добровольців у більш як 200 країнах світу. Сьогодні існує більше 35 тисяч Ротарі клубів, які реалізовують локальні та глобальні проекти, спрямовані на подолання бідності, хворіб, голоду, неписьменості та забруднення навколишнього середовища, а також на підтримку представників нового покоління. У Львові перший Ротарі Клуб започаткували у 1935 році.

Підготувала Ірина Матвіїшин
Фото: Євген Кравс, Lviv Today


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!