500 гривень за виїзд: у Львові буде єдиний центр прийому викликів «швидкої»

17170 0
Такі служби вже діють у Дніпровській, Херсонській, Харківській та Сумській областях. Львів врахує їх позитивний і негативний досвід і має запустити центральну диспетчерську орієнтовно за півроку.
фото: YouTube

фото: YouTube

Як розповів Tvoemisto.tv Володимир Похмурський, який нещодавно очолив Львівський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф, їх заклад, якому підпорядковуються усі служби швидкої допомоги області, є багатофункціональним. До його складу входить 13 підрозділів. Наразі працюють над створенням ще одного – координаційного.

Читайте також: Найміть собі лікаря. Українців очікує кардинальна реформа медицини

«Це має бути єдина центральна оперативна диспетчерська служба, –  розповідає Володимир Похмурський. – Виклики на номер 103 з усієї області прийматимуть у Львові спеціально навчені диспетчери. Зараз у деяких районах виклики приймають чергові лікарі, в інших – санітарки, подекуди зв’язок доступний лише з мобільного». Диспетчери визначатимуть потребу виїзду за викликом машини швидкої допомоги. У разі аварій, пожеж та інших надзвичайних ситуацій диспетчер оперативно передаватиме інформацію бригаді, щоб зекономити час.

Одна з новацій медичної реформи – обладнання всіх машин швидкої допомоги GPS-трекерами. Диспетчер матиме перед собою на електронному пристрої карти, яка в режимі реального часу показуватиме місце розташування кожної бригади, тож зможе скерувати найближчу до місця виклику. Система дасть змогу відстежити місце, з якого прийшов виклик, незалежно від того, чи зі стаціонарного телефону, чи з мобільного телефонували. «Наше завдання – дати змогу вижити людям усюди, де б вони не перебували. Знаючи, що якась бригада недоукомплектована, то у разі необхідності їй на підсилення, або й замість неї, можна буде скерувати іншу, що перебуває, наприклад, за п’ятнадцять кілометрів», – розповідає лікар.

Такі служби вже працюють у Дніпрі, Херсоні, Харкові та Сумах, тож Львів урахує як позитивний досвід, так і помилки колег.

У перспективі координаційний центр спростить розподіл викликів на екстрені та неекстрені з системою пріоритетності. «Швидка допомога – спеціалізований і дорогий спосіб порятунку. Один виклик у середньому коштує 500 гривень. У цю суму входить амортизація машини й обладнання, навчання й оплата праці персоналу, пальне. Собівартість утримання бригади – понад півтора мільйона гривень на рік. Тому, якщо ми використовуємо цю бригаду, щоб дати пацієнту пігулку, дешевше буде викликати таксі, що довезе його до лікарні. Адже в цей самий час десь може трапитись аварія; забракне машин, і ми втратимо час, коли можна буде врятувати людину», – пояснює Володимир Похмурський. За його словами, в деяких країнах на людину, що зловживає зверненнями до швидкої, штрафують за неправомірний виклик. 

Детальніше читайте в інтерв'ю: Центральна диспетчерська, кол-центр та геолокація: як зміниться «швидка» на Львівщині

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!