У Львові створюють інклюзивний простір для глухих та слабочуючих студентів

3175 0
В Українському католицькому університеті викладачі кафедри загальної та соціальної педагогіки організовують інклюзивний простір з підтримки глухих та слабочуючих студентів і запрошують на навчання у вищій школі, відкриття якої планується восени 2018-го року.
фото: соцмережі

фото: соцмережі

Першим кроком до цього стало – створення у відділі студентських справ УКУ сектору із супроводу студентів із особливими потребами. Другим – зустріч очільника сектору, доцента кафедри соціальної педагогіки Ігоря Кобеля з головою правління Українського товариства глухих Іриною Чепчиною. Триває підготовка до підписання Меморандуму про співпрацю і партнерство.

«Студенти з порушенням слуху можуть бути такими ж успішними в навчанні, як й інші студенти. Але вони не завжди мають хороші результати ЗНО при вступі, оскільки відчувають при складанні іспитів психологічний дискомфорт і невпевненість через свої фізіологічні особливості. Відтоді, як ввели ЗНО серед абітурієнтів зменшилася кількість вступників із порушеннями слуху. Вони не можуть реалізувати свій потенціал і отримати вищу освіту та працювати за професією, про яку мріють. Ми постараємося це виправити, – зазначив під час зустрічі УТОГ та УКУ в Києві 16-го березня викладач соціальної педагогіки УКУ Ігор Кобель.

За його словами, зазвичай проблемами навчання і виховання, соціалізації і працевлаштування глухих займаються чуючі люди. Однак потреби глухих найкраще знають самі ж глухі. Очікується, що після успішного навчання на програмі «соціальна педагогіка» і «соціальна робота», вони повертатимуться у свої осередки і допомагатимуть іншим людям з порушенням слуху.

Читайте також: Чому дорослим не слід боятись інклюзивної освіти

Зазвичай навчання глухих супроводжується сурдоперекладом – перекладом на українську жестову мову і навпаки. УТОГ сприятиме університету у підготовці і підвищенні кваліфікації перекладачів жестової мови.

Проте частина слабочуючих студентів не користується жестовою мовою, а слуховими апаратами або звукопідсилюючою апаратурою. Власне, під час зустрічі обговорювали також технічну сторону навчального процесу – як навчати нечуючих студентів, які не користуються українською жестовою мовою. 

Нагадаємо, в УКУ успішно працює Школа жестової мови, на якій студенти УКУ вивчають українську жестову мову на базовому рівні, а влітку можуть вдосконалити свої знання і навички у спілкуванні під час щорічних таборів для глухих дітей, їх батьків і педагогів. 

Опублікувала Марічка Мишок


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!