У Львові створюють мережу безкоштовних розвивальних центрів для дітей

2750 0
Центри запрацюють у всіх районах міста. На заняття прийматимуть як малих львів’ян, так і дітей тимчасово переміщених осіб.
Фото: Катя Москалюк

Фото: Катя Москалюк

У Львова запускають проєкт «Діти країни: розваги для відваги», щоб допомогти дітям розвиватися і відновлюватися в умовах війни. Мережу створюють волонтери та творчі люди. Вони проводитимуть заняття для дітей на базі шкіл, бібліотек та інших просторів у різних районах міста. Також планують виїзди до дітей переміщених осіб, які живуть у школах, садочках тощо. Про це Тvoemisto.tv повідомив один із співавторів проєкту Богдан Тихолоз.

Читайте також: Потрібні їжа і транспорт. Львівські волонтери просять допомогти переселенцям 

«Це ініціатива багатьох людей, які розуміють потребу рятувати дітей в умовах воєнної загрози. Діти є дуже вразливими, і стреси, які вони переживають, мають дуже негативне значення для їхнього розвитку та психіки. Ми вирішили рятувати світ мистецтвом і розвагами, які покликані повернути дітям відвагу жити, долати страхи», – розповідає Богдан Тихолоз.  

Мережа матиме єдиний координаційний офіс. Там працюватимуть менеджери, які будуть формувати графік подій та впорядковувати роботу центрів. До офісу небайдужі також зможуть привезти фарби, олівці, книжки та усе, що потрібно для дитячого розвитку. 

Заняття з дітьми відбуватимуться по всіх районах Львова – у школах, бібліотеках та інших локаціях, які здатні це просувати. Графік подій і мапу центрів можна буде переглянути на інформаційному ресурсі, який планують невдовзі запустити. Також буде телеграм-канал, до якого можна буде долучитися. 

Читайте також: У Львові художники створили неймовірний образ Богородиці у військовій формі

«На наших інформаційних ресурсах люди матимуть доступ до палітри можливостей, де вони зможуть обрати, де і коли їхній дитині зручніше зайнятись. Це будуть як заняття в певних центрах, які будуть вказані, так і виходи до дітей, де вони компактно проживають. Особливо йдеться про дітей переміщених осіб, тому що часто вони живуть у школах, садочках тощо», – пояснює Богдан Тихолоз. 

Для дітей планують організовувати читання, малювання, неформальні інтерактивні уроки, ігри.

У ініціативі задіяні передовсім актори, художники, музиканти, дитячі письменники, соціальні педагоги, психологи, освітяни, музейники та інші. Вони готові працювати на волонтерських засадах. «Діти країни» створює мережу таких людей та розгортає мережу центрів, де вони зможуть займатися з дітьми. 

За словами Богдана Тихолоза, вже існує низка таких ініціатив, зокрема і арт-терапія. 

Організатори планують охопити якомога більше дітей. Це залежить від того, як зростатиме мережа. «Це буде мережа небайдужих, мотивованих, зацікавлених людей. Це не бізнес, а спроба порятувати дітей у цій ситуації», – наголосив Богдан Тихолоз. 

Надія Жила

+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!