У центрі Львова чадним газом отруїлися двоє людей. Як не допустити трагедії

2629 0
Ще двоє людей, які вчора отруїлися чадним газом на Стрийщині, померли.
Фото: з відкритих джерел

Фото: з відкритих джерел

Учора, 15 січня, у Львові, у квартирі будинку на вул. Заньковецької, 1, ймовірно чадним газом, отруїлись двоє людей, серед яких 17-річна дитина. Про це повідомляє Департамент цивільного захисту ЛОДА,

Квартира обладнана ПГ-4, газовою колонкою та газовою кахельною пічкою. Працівники «Львівгаз» були змушені тимчасово припинити подачу газу до квартири.

Читайте також: «Мама викликала швидку і знепритомніла». Історії людей, які отруїлись чадним газом

Потерпілих у стані середнього ступеню важкості госпіталізували у лікарні.

Також отруєння чадним газом відбулося на Стрийщині, проте людей врятувати не вдалося.

Вранці, 15 січня, у с. Розвадів Стрийського району, у приватному житловому буднику на вул. Залізнична, отруїлись чадним газом 64-річні та 57-річні місцеві мешканці. Вони померли ще до приїзду бригади швидкої медичної допомоги.

Їхній будинок обладнаний газовими кахельними пічками і ПГ-4. Аварійна бригада «Львівгаз» також була вимушена тимчасово припинити подачу газу до будинку.

Читайте також: У Львові двоє іноземних студенток отруїлися чадним газом

Обставини подій встановлюються.

Нагадаємо, що чадний газ – це вбивця без кольору та запаху, тому варто обов’язково перевіряти справність опалювальних приладів, тягу в коминах, вивчити правила поводження з різними типами опалювачів. Найбільша небезпека отруїтися чадним газом існує у помешканнях, що опалюються автономно природним газом, дровами чи вугіллям. Ознаки отруєнні чадним газом – головний біль, задуха, стук у скронях, запаморочення, біль у грудях, сухий кашель, нудота, блювання, зорові та слухові галюцинації, підвищений артеріальний тиск. У важких випадках – параліч, судоми, втрата свідомості та, як наслідок, смерть протягом 3 хвилин.

Щоб уникнути отруєння чадним газом, забороняють:

  • перебувати тривалий час у приміщенні, де працює газова колонка або котел;
  • опалювати квартиру за допомогою газової плити або духовки;
  • готувати їжу при одночасній роботі всіх включених конфорок газової плити;
  • обігрівати приміщення за допомогою печі, в якій є щілини;
  • закривати заслінку печі, поки триває процес горіння;
  • залишати розтоплену піч без контролю (на ніч);
  • тривалий час перебувати в гаражі, якщо включено двигун автомобіля та зачинено всі вікна і двері;
  • виконувати самостійно будь-які роботи з газовими та вентиляційними системами і пристроями.
 
Газ – вибухонебезпечний, і найменше порушення правил може призвести до трагедії – вибуху, пожежі, отруєння та руйнування. Під час усіх нещасних випадках, пов'язаних із використанням газу (вибух, пожежа, отруєння), слід зателефонувати в одну з міських служб: швидку допомогу – 103, пожежну – 101, газову – 104, поліцію – 102. Будь-яка з цих служб повідомить решту і вони прибудуть на місце події.
 

Нагадаємо, що 11 грудня 2021 року на змаганнях з хокею у Нововояворівську отруїлися десятеро дітей. Зі скаргами на погане самопочуття діти звернулися до приймального відділення Новояворівської районної лікарні ім. Ю. Липи. А у перший день нового 2022 року через ймовірне отруєння чадним газом, до медичних закладів Львова потрапило п’ятеро людей, одна з яких – дитина.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!