У Львові та області вакцинуватимуть дітей, які пропустили щеплення від поліомієліту

930 0
Дитяче населення Львівщини віком до першого року життя від поліомієліту щеплене на 73,9%.
Фото: З відкритих джерел

Фото: З відкритих джерел

Від сьогодні, 1 лютого, розпочинається кампанія зі щеплення дітей від поліомієліту. Її перший етап охопить дітей віком від 6 місяців до 6 років, які пропустили вакцинацію за Національним календарем, і триватиме три тижні.

Читайте також: Вірус поліомієліту може паралізувати на все життя. Як захиститися від паралічу

За словами заступниці генерального директора Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Марії Озірковської, згідно з рекомендаціями ВООЗ, бажаний рівень охоплення дитячого населення вакцинацією складає 95%. В Україні ж дитяче населення охоплено на 53%, а дитяче населення Львівщини віком до першого року життя – на 73,9%. Такі цифри свідчать, що є передумови для поширення вірусу.

Минулого року в Україні вже зафіксували випадок захворювання дітей на поліомієліт у Рівненській області. Ще один випадок захворювання на поліомієліт зафіксували 24 січня цього року у Закарпатській області. Діти були нещеплені.

Марія Озірковська наголосила, що у грудні минулого року в Україні ухвалили План реагування на спалах поліомієліту, який включає два етапи. Перший етап стартує саме 1 лютого і він передбачає ін’єкційне щеплення інактивованою вакциною впродовж трьох тижнів  всіх дітей, які не отримали перше або друге щеплення. На Львівщині таких є 19 736 дітей. Про необхідність щеплення дітей батьків повідомлятимуть сімейні лікарі.

Другий етап передбачає охоплення щепленнями оральною поліомієлітною вакциною всіх дітей віком від 6 місяців до 6 років, навіть якщо вони мають всі щеплення згідно з Національним календарем.  В області таких дітей – 126 534.

Довідково

Поліомієліт – дитячий спинальний параліч, важке інфекційне захворювання, яке уражає центральну нервову систему, викликає парези, паралічі та може закінчуватися смертельно.

Джерелом інфекції є хвора людина. Вірус передається через заражені воду та їжу, предмети побуту, а також через слину повітряно-краплинним шляхом. Специфічного лікування цієї хвороби  немає. Виникнення навіть одного випадку захворювання на поліомієліт розцінюється як спалах.

У 70% випадків хвороба може протікати у вигляді грипоподібного захворювання, у 10% – викликає невиліковний параліч (тобто, навіть після одужання уражені нерви і м’язи не відновлюються), у 5% – летальні випадки через параліч дихальних та серцевих м’язів. Тому єдиним захистом на сьогодні від цієї хвороби є вакцинація, яка в Україні проводиться інактивованою та оральною поліомієлітними вакцинами.

Отримати щеплення можна безоплатно у сімейного лікаря чи в найближчій амбулаторії.

Відповідно до Національного календаря, дітей щеплюють від поліо 6 разів:

  • у 2 та 4 місяці від народження – інактивованою поліомієлітною вакциною (ІПВ) (ін’єкції);
  • у 6 та 18 місяців, а також у 6 та 14 років – оральною поліомієлітною вакциною (ОПВ) (краплі).
  • Шести доз вакцини достатньо, щоби сформувався імунітет до поліомієліту на все життя.

Обидві вакцини, ІПВ і ОПВ, формують імунітет до поліомієліту. ІПВ запобігає розвитку клінічних проявів інфекції у разі потрапляння поліовірусу до центральної нервової системи, таким чином захищаючи від паралічу. ОПВ формує імунітет в кишківнику й у такий спосіб захищає від зараження і запобігає передачі вірусу.

Нагадаємо, що за минулий рік в Україні рівень вакцинації від поліомієліту становив 53%, чого недостатньо для безпеки громадського здоров’я.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!