У Львові та Винниках пройде фестиваль кримськотатарської культури. Програма

3449 0
Майстер-клас з приготування національних страв з їх подальшим куштуванням, вивчення унікальної техніки традиційної східної вишивки «татар ішлємє» та навіть реконструкцію весільного ритуалу «Хна геджесі» обіцяють відвідувачам фестивалю кримськотатарської культури її організатори.
Фото: uapress.info, vidia.org, zaxid.net, qirimcemiyeti.org

Фото: uapress.info, vidia.org, zaxid.net, qirimcemiyeti.org

Цьогорічний фестиваль, який відбудеться 5 та 6 вересня у Львові та Винниках, відбуватиметься вже вдруге. До його участі запросили відомих діячів культури, художників, майстрів декоративно-приеладного мистецтва та творчі колективи з Криму. Про це повідомляє прес-служба Львівсьої міської ради. Окрім того, на фестивалі буде представлена виставка з еспонатами з державних та приватних колекцій.

Програма фестивалю


5 вересня
Науковий семінар «Спільні сторінки історії українців та киримли».
Початок об 11.00 год.
Місце проведення: м. Львів, пл. Ринок, 6 (КЗЛОР «Львівський історичний музей»).

6 вересня
11.00-20.00 год.
Місце проведення: м. Винники, вул. Івасюка, 5
 Виставка-продаж традиційних мистецьких виробів.
 Майстер-класи з приготування страв національної кухні: янтих (чебуреки не смажені), шашлик, кєлін-аш (пельмені нареченої), хошаф (узвар з кизилу).
 Майстер-класи: унікальні техніки традиційної  східної вишивки «татар ішлємє», букме, хаснах, старовинні східна та українська техніки роботи на гончарному колі, розпис емалями кераміки.
 Куреш - національна спортивна боротьба на поясах.
 Колективне приготування і куштування традиційної страви кримських татар «янтих», а також дегустація інших традиційних страв кримськотатарської кухні: фулто, бурма, пахлава, бойнуз та ін.
15.00 год. Урочисте відкриття фестивалю.
16.00 год. Відкриття виставки традиційного та сучасного мистецтва кримських татар.
16.30 год. Погашення марки.
17.30 год. Показ анімаційних фільмів.
18.00 год. Реконструкція весільного ритуалу «Хна геджесі».
Протягом дня під супровід традиційної музики, виконання учасниками фестивалю із Криму старовинних і сучасних національних пісень, яскравих національних танців проходитиме тепле спілкування з кримськими гостями. Завершиться фестиваль спільним виконанням національного танцю «Хоран».

Опублікував Ігор Саджениця


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!