У Львові відзначають річницю створення Товариства Лева

3718 0
Сьогодні Товариству виповнюється 33 роки.
Фото: korali

Фото: korali

Товариство Лева як «неформальне» молодіжне товариство виникло саме 16 жовтня 1987 р. і є однією з перших громадських організацій пострадянської України.

Діяльність розпочалася добровільною працею на відновленні пам'яток Личаківського цвинтаря. Також Товариство намагалося «скасувати радянську традицію як неавтентичну, сфальсифіковану та створити нову модель українськості».

Перший голова Товариства Лева Орест Шейка

Товариство Лева брало активну участь в процесах національного відродження. Згідно з тодішнім статутом голова Товариства не міг бути обраним більше, ніж на один рік. Першим головою був Орест Шейка, наступними – Ігор Гринів, Левко Захарчишин, Ярослав Рибак та інші. Співавтор першого статуту і перший голова етнографічної секції – Мирослав Решетило.

Читайте також: «Якби знав, що стану Папою, я б краще вчився». Найцікавіші вислови Івана Павла ІІ

Віктор Морозов співає під пам'ятником С.Тудору

Свято обжинок у Шевченківському гаю

Серед інших найпомітніших акцій перших років діяльності ТЛ було відродження народних традицій (вертепи, гаївки, обжинки тощо), впорядкування занедбаних пам'яток архітектури (Личаківський цвинтар, монастир Кармелітів Босих, костел Єлизавети у Львові), активізація молодіжної української музичної культури, проект «Історичний театр», Еколого-культурологічна експедиція «Дністер» (почалася 1988 р.), перший в Україні концерт пам'яті Володимира Івасюка (1989 р. у Львівському театрі опери та балету), акції з відродження осередку димленої кераміки в селі Гавареччина (Львівська область), якими опікувалася передовсім відома режисерка Дарія Ткач.

Основною метою у перші роки існування організації була підтримка молодої української держави за допомогою залучення молоді до культури, освіти, охорони довкілля, тощо. У відповідності з вимогами часу змінювалися цілі і завдання, які стояли перед Товариством.

Вертеп Товариства Лева 

Серед членів Товариства Лева в різні роки були письменник Ю. Винничук, журналісти О. Кривенко, В. Павлів, О. Пограничний, А. Квятковський, історики І. Марков, Я. Грицак, І. Чорновол, діяч фермерського руху Я. Кардаш, музикант і перекладач В. Морозов (разом з акторами театру «Не журись!»), археолог Ю. Лукомський, громадські діячі А. Гречило, І. Гавришкевич, З. Сірик, біолог і громадська діячка Дз. Калинець-Мамчур, архітектор і громадський діяч Ю. Волощак, краєзнавець П. Радковець та ін.

Товариство Лева спричинилося до формування інших громадсько-політичних, історико-культурних та мистецьких товариств у західних областях України: «Вертеп» (Тернопіль), «Спадщина» (Львів), «Розточівське братство» (Жовква), «Рух» (Івано-Франківськ), Товариство української мови імені Т. Шевченка (Львів), Товариство ім. В. Кубільника (Самбір), «Дзвін» (Рогатин), «Паростки» (Стрий) та ін.

Анатолій Мамчур і Левко Захарчишин 

Із квітня 1989 р. Товариство Лева видавало газету «Поступ» (редактор Олександр Кривенко). Також у Товаристві розпочинав журналістську кар’єру Г.Ґонґадзе. Після здобуття незалежності України товариство відійшло від громадсько-політичної роботи.

На даний час Товариство Лева бачить своє основне завдання як побудову демократичного суспільства в Україні, за допомогою конкретної діяльності у відновленні громадянського суспільства, розвитку місцевого самоврядування, створенні нових освітніх програм.

За матеріалами zbruc, korali, gurt, tovleva



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!