У Львові триває місяць авторських читань. Кого послухати цього тижня

1843 0
Третій тиждень авторських читань пропонує гостям більше української сучасної літератури.
Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

Ілюстративне фото: lovelylife.in.ua

У Львові триває третій тиждень місяця авторських читань. Цього разу гостям фестивалю пропонують більше української сучасної літератури, однак не бракуватиме і польських, чеських, словацьких та румунських авторів.

23 липня, вівторок

18:30 – Володимир Рафеєнко, український прозаїк, чиї попередні романи були перекладені з російської, а найновіша книга «Мондегрін (пісні про смерть та любов)» вже була написана українською, яку автор самостійно почав вивчати у 2014 році. Це інтелектуальна проза, насичена алюзіями і фантасмагоріями. Модерує розмову з лауреатом Вишеградської літературної премії 2019 Маріанна Кіяновська.

20:00 – вечір молодої львівської поезії: Ростислав Кузик і Єва Райська. Не секрет: організатори літературних подій дуже часто самі мають літературні амбіції. І часом вони просто вимушені йти в культменеджмент – аби мати простір для власного самовираження. Що відбувається у актуальному літературному процесі Львова? Де реалізовують себе наймолодші поети та поетки? Як вони бачать культурний простір міста і країни? Про це та інше поговорить зі співорганізаторами МАЧ 2019 і водночас молодими авторами Андрій Дрозда.

24 липня, середа

18:30 – гарячий вечір культурних революціонерів Артема Полежаки та Івана Семесюка. Сатиричні вірші і проза, багато живого читання і спілкування з аудиторією, і стовідсотково несподівана для такого дуету модерація Ганни Улюри.

20:00 – румунська письменниця Іоана Ніколає. Починала з любовної поезії, тепер пише і проводить курси креативного письма для дітей, а також має вже три опубліковані «дорослі» романи. Модерує Олена Гусейнова.

25 липня, четвер

18:30 – Дан Коман народився 1975 року в сім’ї священинка, виростав на парафії, грався на цвинтарі, живе в семигородській Бистриці, викладає в середній школі підприємництва. Пише рано-вранці, коли всі ще сплять, для цього йому потрібні кава, цигарки, шкільні зошити й чорна ручка. Про себе каже, що не є ані поетом, ні прозаїком: «Я пишу книжки, як монолітні будови». До своїх персонажів ставиться строго – як Ларс фон Трієр. Має шість поетичних книжок і три романи. Модеруватиме розмову Андрій Дрозда.

20:00 – Губерт Клімко-Добжанецький, знаний як «польський автор з Ісландії», вже не вперше приїздить в Україну. Номінований на усі найважливіші літературні нагороди в Польщі та Європейську літературну премію, тепер письменник живе у селі, і незабаром опублікує книгу «Бузкові злодії», дія якої починається у передвоєнній Східній Малопольщі, а завершується у Нижній Сілезії незабаром після трансформації. Це історія народження зла, втрати віри в Бога, у людське пробачення і любов; хоча – неостаточної. Модерує розмову Галина Крук

26 липня, п’ятниця

18:30 – Ерік Шимшик вивчав соціологію в Братиславі, а потім побував в Руанді, і внаслідок побаченого заснував фірму «Goriffee», яка імпортує каву і чай напряму від руандських фермерів. Видав дві збірки експериментальної поезії і три новели у книзі «Hegemónia». «Новели об’єднує головна тема — пошуки. Зазвичай кожен з героїв щось знаходить, але не завжди. Вони мають різні мотивації і способи досягнення мети. І усі вони розчаровані у фіналі. Без огляду на те, чи то знайдуть своє, чи ні», розповідає Ерік про свою творчість. Модерує розмову Юрій Завадський.

27 липня, субота

18:30 – Вацлав Костеланський, словацький письменник, випробував багато професій: електромеханік і помічник на будівництві, безробітний, студент педагогічного факультету, педагог у центрі перепідготовки, охоронець у в’язниці і нині спеціальний вчитель у виправному будинку для дівчат. Автор трьох прозових книг, про останню з яких («Virtuóz» («Віртуоз») 2018) Міхаела Россова написала: «Проза Костеланського чітко стилізована і має сильну дійову лінію. Доки інші поринають у власні світи і кричать про себе, Костеланський дивиться на світ і говорить про це в історіях. Антилітература? Мені це здається поверненням до літератури, літературою par excellence». Модерує Олександра Ковальчук.

20:00 – Марін Малайку-Гондрарі, народжений у Трансильванії, – поет, прозаїк, перекладач і один з найвідоміших авторів сучасної Румунії. Виростав у гірському селищі. По закінченні середньої школи спробував чимало різних робіт, пробував писати, і у 31 рік поїхав у Іспанію, де працював охоронцем, водієм та садівником. Два роки потому цей досвід увійшов у його першу поетичну збірку та до його першого роману двома роками пізніше, що його критики описували як «могутній текст, написаний кимось, хто пройшов через божевільні речі, але зміг зберегти спокій та записати це». Модерує розмову Андрій Дрозда.

28 липня, неділя

18:30 – читатиме відомий чеський поет Петр Борковец, добре знайомий з Україною. Петр був на резиденції Meridian Czernowitz у 2014, працює у празькому видавництві «Фра», яке видає серед іншого й українських авторів, і при якому діє легендарна однойменна празька кав’ярня інтелектуалів. У поезії Борковец вирізняється вмінням поєднувати непоєднувані речі: наприклад, на мовному рівні він може сполучити в одному тексті лайливі вирази і вишукану лексику барокової доби. Модеруватиме розмову Софія Челяк.

20:00 – Джаніна Кирбунаріу – драматургиня, директорка сцени та видатна постать у світовому театрі. Засновниця групи dramAcum, яка промоціює творчість незалежних молодих румунських авторів. Зазвичай, сама ставить свої твори на сцені, зазначаючи: «Коли ставлю свої власні п’єси, маю багато свободи. Текст стає частиною процесу і може бути змінений та перетворений впродовж репетицій». Модерує Андрій Дрозда.

Додамо, що всі події фестивалю відбуваються за адресою вул. Городоцька, 36. Вхід вільний.



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!