Львівські медики діагностували інсульт у 8-річного хлопчика

21200 0
У Святослава діагностували аномальну судину, яка й призвела до крововиливу.
Фото: Перше ТМО

Фото: Перше ТМО

До львівської міської дитячої лікарні цими вихідними, 13 лютого, госпіталізували 8-річного Святослава, якому лікарі діагностували інсульт. Крововилив у дитини стався раптово уві сні. Зараз стан хлопця медики стабілізували, а учора, 17 лютого, його перевели у нейрохірургічне відділення, де він продовжить лікування. Хлопчик уже ходить та розмовляє, але попереду на нього чекає складна операція. Про це у коментарі Тvoemisto.tv повідомили у Першому ТМО.

Як розповіла мама Святослава Світлана Федірко, її син завжди був активним і зовсім не хворобливим.

Читайте також: У львівській лікарні прооперували хлопця із ножовим пораненням, якого доправили гелікоптером

«Це сталося у неділю, близько 8 години ранку. Ми з чоловіком прокинулися від того, що почули хникання сина. Чоловік перевернув його на бік, а той почав рвати жовчю, не тримався на ногах, мав «скляний» погляд і не міг розмовляти. Спочатку думали, що Святослав отруївся, але коли стан не проходив – викликали швидку», – каже мама.

Про те, що у сина інсульт, дізналися у лікарні після всі обстежень і МРТ. Дитину швидко стабілізували, вже до вечора він прийшов до свідомості, дещо відновилася мова. У реанімації пробув чотири дні. За словами мами, інколи Святослав жалівся, що в нього боліла голова, але все швидко минало. Два тижні перед тим у нього піднялася температура, але через два дні вона минула.

«Навіть не думали, що інсульт може статися у малих дітей, але медики з Італії, з якими ми консультувалися, зазначили, інсульт уві сні може свідчити про вроджену аномалію. Так сталося і в нашому випадку», – каже Світлана Федірко.

Читайте також: Впав зір і шумить в голові. Львів'янка розповіла, як повторно захворіла на Сovid-19

За словами нейрохірурга Тараса Микитина, у Святослава діагностували аномальну судину, яка й призвела до крововиливу.

«8-річний хлопець поступив із судомою, відсутністю мови та багаторазовим блюванням. Після обстеження та ядерно-магнітно-резонансної томографії йому діагностували внутрішньо-мозковий крововилив у лобній частині справа. Прийняли рішення про консервативну терапію, бо не знали причини проблеми, і батьки заперечували будь-які травми. Стався спонтанний крововилив, як кажуть, інсульт», – каже лікар.

Дитині призначили консервативне лікування, але йому буде потрібна операція. Як зазначає завідувач неврологічним відділенням Олег Куксенко, гострі порушення мозкового кровообігу справді можуть траплятися у дитячому віці, і навіть неонатальному. Загалом розрізняють геморагічні та ішемічні інсульти. Найчастіше у дітей трапляються останні. Причинами є генетичні та судинні захворювання, серед яких хвороба моя-моя.

Читайте також: Небезпечний холод. Судинний хірург – про те, чи варто взимку носити шапку

Також існують генетичні захворювання, які пов’язані з обміном речовин і які сприяють інсульту. Рідше трапляються геморагічні інсульти – крововиливи. Вони трапляються через аномалії судин. Саме таку проблему виявили у дитини, яка зараз перебуває у неврологічному відділенні лікарні. У дитини – параліч та порушення мови.

Досить часто, за словами медика, у дітей трапляються повторні інсульти. Інколи – вони непомітні назовні. Серед основних симптомів дитячого інсульту, за словами Олега Куксенка, є головокружіння, біль голови, порушення зору, затерпання частин тіла, втрата координації.

Як вберегти дитину?

Аби проблем не виникало, симптоми не варто недооцінювати. Також важливим є режим сну, фізичне навантаження, за потреби – контроль артеріального тиску тощо. При будь-якому незрозумілому стані дитини варто відразу звертатися до медиків – спочатку до сімейного лікаря, а далі він може скерувати до невролога, який призначить обстеження і лікування. У важких випадках – викликати швидку.

«Не варто ігнорувати симптоми дітей, але буває й так, що проблеми та аномалії судин знаходимо випадково під час обстеження», – каже Олег Куксенко і додає, що обстеження є нескладним – певні аналізи, огляд невролога, електроенцефалограми, МРТ, КТ, ангіографія.

Ольга Шведа


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!