У Львові у Парку культури обгороджують дерева, щоб не вкрали

1753 0
Працівники парку імені Богдана Хмельницького обгородили цінні хвойні дерева. Вони сподіваються, що це вбереже їх від крадіжок
Фото парку імені Богдана Хмельницького

Фото парку імені Богдана Хмельницького

У Львові у Парку культури імені Богдана Хмельницького обгороджують хвойні дерева. Так їх намагаються вберегти від крадіїв, бо позаторік, напередодні нового року, у парку вкрали і понистили декілька десятків дерев. Про це у коментарі Тvoemisto.tv розповідає речниця речниця Парку культури Ірина Вовк.

Читайте також: Де у Львові можна буде купити легальну ялинку. Перелік адрес

Старим огородженням, яке колись стояло біля атракціонів, працівники парку імені Богдана Хмельницького обгородили цінні хвойні дерева. Вони сподіваються, що це вбереже їх від крадіжок.

«Ми загороджуємо рідкісні дерева – метасеквою, секвоюдендрон. Такі дерева, які дорого коштують або їх подарували місту. Люди думають, що то звична ялинка, приходять і зрізають, викопують з коренем, обрізають гілки. Наші туї масово ріжуть на віночки», – розповідає речниця речниця Парку культури Ірина Вовк.

Вона каже, що торік у парку вкрали небагато дерев. Утім позаторік зрубали зо два десятки. Після того дерева почали обприскувати спеціальною речовиною, яка має дуже неприємний запах.

«Ми обприскуємо дерева спеціальною речовиною, яка не шкодить дереву, але видає неприємний запах, особливо при плюсовій температурі. Тому, коли таке дерево чи гілки принести додому вони починають погано пахнути. Ймовірно це допомогло, і торік не було багато крадіжок», – каже Ірина Вовк.

У парку є сорок камер, але вони не рятують дерева, каже Ірина Вовк. Інколи вони допомагають впіймати злодія, а той навіть платить штраф за скоєне, але дерева так не повернеш. Тому, каже вона, старі гратки і сітка – ефективніший захист.

Обгородили у парку приблизно двадцять дерев, знімуть усе наприкінці січня.

Додамо, що Парк культури і відпочинку ім. Б. Хмельницького є пам'яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення. Своє дозвілля тут львів’яни почали проводити ще з середини ХІХ століття. У різний час тут функціонували тенісні корти та ковзанка. А на Пелчинському ставку (сучасна вулиця Вітовського) у 1845 році відбулося благодійне шоу.

Нагадаємо, 6 грудня у Снопківському парку патрульні затримали жінку, яка, за свідченнями очевидців, зрубала молоду ялинку. Патрульну поліцію викликали небайдужі громадяни. 60-річна львів'янка несла ялинку, а в сумці у неї була пилка. Жінку разом із заявником та ялинкою супроводили у відділок. Далі справою займався дільничний. Штраф за вирубку передбачений у розмірі від 510 до 1700 гривень з конфіскацією дерева.

У Львові визначили перелік місць для передноворічної роздрібної торгівлі хвойними деревами у період з 18 грудня 2021 року по 6 січня 2022 року. Перелік адрес дивіться тут.

Вікторія Савіцька

 



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!