У Львові у «Шевченківському гаю» з’явиться автентичний дитмайданчик

2896 0
У Музеї народної архітектури та побуту «Шевченківський гай» майструють автентичний дитячий майданчик. Це унікальний простір, де дитячі гойдалки будуть у вигляді збільшених копій яворівських іграшок. Розмальовують ці гойдалки народні майстри у стилі «вербівка». Роботи вже розпочались, завершити дитячий майданчик планують до кінця травня.
фото: прес-служба ПрАТ «Компанія Ензим»

фото: прес-служба ПрАТ «Компанія Ензим»

Дитячий майданчик буде неподалік адміністративного корпусу музею. «Елементи дитячого майданчика будуть виглядати як автентичні яворівські іграшки, тільки у більшому масштабі. Майданчик буде екологічний, бо гойдалки зроблені виключно з деревини, а розписуються лише безпечними фарбами. На цьому майданчику будуть гойдалка, драбинка, вежа-гірка, возик, хатка та вітряк. Також там встановлять спеціальний стіл для проведення майстер-класів», – розповів Назарій Марко, керівник відділу маркетингу ПрАТ «Компанія Ензим».

Виготовленням та розписом гойдалок займаються народні майстри – Галина Шумило та Семен Тлустий. Для розпису використовують екологічно чисті фарби.

«Усі фігурки на майданчику будуть розписані яворівським традиційним розписом – «вербівка». Це старий розпис, ще з XVIII століття. Ключові кольори – це червоний та зелений, голубеньким та білим робимо лише цяточки. А жовтий колір – це основа. Ми використовуємо чисті кольори, бо діти у відтінках не розуміються. Використовуємо екологічно чисту фарбу, вона виготовлена на живиці, тобто на смолі хвойних порід дерев», – розповів народний майстер Семен Тлустий.

До кінця тижня майстри планують розмалювати всі елементи. «Частина фігурок вже розписана, минулого тижня розмалювали парканчик та возика. Це буде автентичний дитячий майданчик в традиційному розписі. Такого в Україні ще не було», – зазначив Семен Тлустий.

Реалізують цей проект за фінансової підтримки «Компанії Ензим». Вартість – близько 60 тисяч гривень. 

Довідка: «Вербівка» — традиційний яворівський розпис. Всі малюнки, а це квіти і листочки, виконуються у вигляді вербових гілок. Для розпису використовуються чотири кольори: зелений, червоний, синій та жовтий.

Опублікувала Наталія Середюк


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!