У Львові в історичній будівлі вперше замінили пластикові вікна на дерев’яні. Фото

4089 0
Підрядна організація виготовила три вікна та два балконні дерев’яні блоки за зразком інших автентичних вікон з будинку на вул. Вороного, 5в.
Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

Фото: ЛКП «Бюро спадщини»

У Львові, в історичній будівлі на вул. Вороного, 5в, вперше замінили металопластикові вікна на дерев’яні, повідомляє Бюро спадщини.

Заміну вінок мешканці житлового будинку зробили за співфінансуванням (місто компенсувало 50% вартості вікон міста, – ред.), яке координує ЛКП «Бюро спадщини».

Власники будинку подали заявку на участь у програмі ще у 2020-му році, а черга дійшла цієї зими: майстри розпочали роботи в січні, ще до початку повномасштабного вторгнення москалів. Загалом підрядна організація виготовила три вікна та два балконні дерев’яні блоки за зразком інших автентичних вікон з цього будинку.

За словами директора ЛКП «Бюро спадщини» управління охорони історичного середовища Павла Богайчика, чрез заміну вікон на металопластикові, з різним характером членування спотворюється вигляд будинку, крім того, у старих будинках погана система циркуляції повітря, через що приміщення, де встановленні металопластикові вікна, погано вентилюються. Основними наслідками цього є грибок та цвіль на стінах.

«Програма заміни вікон з металопластикових на дерев’яні покликана допомогти мешканцям відновити у своїх оселях дерев’яні вікна із характером членування аналогічним до збережених на фасаді історичних вікон. Таким чином мешканці отримують якісні віконні заповнення, а будинок стає привабливіший», – розвів Павло Богайчик.

Нагадаємо, мешканці Львова мають можливість скористалися Програмою співфінансування реставрації дерев’яних вікон та заміни пластикових на дерев’яні. Вона передбачає, що при реставрації 60% вартості робіт оплачує міська рада, а 40% – мешканці. В разі заміні пластикових вікон на дерев’яні частки співфінансування  становлять 50% на 50%. Подати заявку на участь у програмі співфінансування може кожен охочий. Набір відбувається щороку у вересні. Детальніше як це зробити – тут.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!