У Львові велодоріжки промаркували піктограмами

2614 0
Усі прокладені та введені в експлуатацію велосипедні доріжки у Львові промаркували відповідними піктограмами, щоб зробити зручнішим та більш упорядкованим пересування дорогами міста не лише для велосипедистів, а й для пішоходів та водіїв.
фото: Івана Іщенко

фото: Івана Іщенко

Останню велодоріжку промаркували сьогодні, 30 березня, на вул. Джорджа Вашингтона.

«Дуже часто трапляється таке, що під час ремонту тротуарів ми робимо лише фрагменти велодоріжок – відповідно, піктограми на них не наносять. Із часом назбирується певна кількість таких вулиць, – розповідає радник міського голови з питань розвитку велоінфраструктури Олег Шмід. – Тож тут дуже помічна співпраця з концерном «Галнафтогаз», спільно з яким ми наносимо піктограми велосипедів на тих вулицях, де їх бракує: ми зійшлись на тому, аби спільно зробити вулиці нашого міста безпечними для всіх категорій людей. Таким чином, входимо в новий велосипедний рік з усіма промаркованими велодоріжками». Наразі без відповідної розмітки в місті залишились лише ті вулиці, де досі тривають відповідні роботи, – просп. Чорновола, вул. Шевченка тощо. Проте незабаром підрядники, які завершують реалізацію цих велопроектів, нанесуть розмітку і там.

Окрім вул. Вашингтона, перед початком активного велосипедного сезону відповідні позначення нанесли й на велодоріжки на вулицях Пасічній, Городоцькій, Володимира Великого, Хмельницького, Листопадового Чину, Митрополита Андрея,  Коновальця.

До визначення місць у Львові, які потребують нанесення таких піктограм, долучилась Львівська асоціація велосипедистів. «Є 2 важливих аспекти в такому маркуванні, – каже Орест Олеськів, представник Асоціації. – Перший – це сприяння розумінню пішоходів та автомобілістів, що це саме велосипедна доріжка. Це важливо, адже іноді у велосипедистів бувають конфлікти з рештою учасників руху, яким дуже важко це пояснити. Із піктограмами люди самі будуть усе розуміти. Інша річ – це культура самих велосипедистів: піктограма вказує й на напрям руху велодоріжкою, а це унеможливлює конфлікти та робить рух більш безпечним».

Вартість нанесення однієї піктограми – 150 грн. Велодоріжка на вул. Вашингтона потребувала 20 таких – по 10 в обидва боки.

Читайте також: У Львові запрацював муніципальний велопрокат. Як скористатися?

«Маркування велодоріжок є лише однією зі складових нашого великого проекту «Благаю, живи! Безпека на дорозі», який наша мережа реалізовує вже декілька років поспіль, – відзначає керівник відділу комунікації мережі  АЗК «ОККО» Олександр Шевельов. – У рамках цього проекту, ми комунікуємо з усіма учасниками дорожнього руху та закликаємо їх бути відповідальними. Так, велосипедистів ми просимо обов’язково вдягати світловідбивальний елемент і їздити велодоріжками там, де вони є. У нас є плідна співпраця з міськрадою, тож коли є запит на відповідний проект, ми до нього долучаємось. Це не єдине наше залучення у розвиток велоінфраструктури. Так, ми облаштували велопаркінг біля бізнес-центру на вул. Героїв УПА, де розміщується наша компанія, тому що багато працівників добирається на роботу велосипедом. Незабаром також декілька таких велопаркінгів з’явиться на наших АЗК у Львові. Окрім цього, уже в травні на нашій АЗК на вул. Науковій запрацює спеціалізована веломийка».

Нагадаємо, що наразі у Львові збудовано близько 65 км велодоріжок, цьогоріч же мають намір перетнути межу у 100 км. Серед запланованих проектів – велодоріжка на Брюховичі, доріжка на верхній частині Городоцької, просп. Червоної Калини, вул. Богданівській, продовжуватимуть роботи на вул. Стуса.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!