У Львові ветерана війни судитимуть за знищення радянської символіки

3814 0
9 листопада учаснику бойових дій Ігорю Фльорку оберуть запобіжний захід.
Фото: Ігор Фльорко

Фото: Ігор Фльорко

Ветерана війни Ігоря Фльорка судитимуть через боротьбу з розповсюдженням незаконної комуністичної символіки. Тиждень тому, проходячи повз ринок біля пам’ятника Федорову у Львові, юнак побачив у кількох продавців заборонену радянську символіку. На його зауваження викинути ці речі у смітник, один з розповсюджувачів спровокував конфлікт, в результаті чого проти львів’янина відкрили кримінальне провадження, і тепер суд обере для нього покарання.

Читайте також: П'ять років на війні. Історія ветеранів, кафе яких у Львові здивувало всіх

Як розповідає Tvoemisto.tv Ігор Фльорко, передісторією головного конфлікту була ситуація, що трапилася у День Захисника, 14 жовтня, коли він разом з друзями проходили біля пам’ятника Федорову.

«Нашу увагу привернув один з прилавків, де 90% всієї символіки, яку продавали, були комуністичні значки та нагороди, зокрема, «серпи і молоти», «леніни», і деякі нагороди з георгіївськими стрічками. Я кажу до продавця: «Друже, ти розумієш, що все це – незаконно. Давай, ми зараз зберемо весь цей брухт і викинемо у смітник, щоб не провокувати розповсюдження заборонених радянських символів», на що він відразу погодився. Ми, напевно, 40 хв вибирали по одному значку, бо є відмінність, що заборонено, а що – ні», – каже військовий.

Коли такий варіант запропонували іншому продавцю, той відмовився, почав створювати шум, тож хлопці викликали поліцію, і на порушників склали протоколи. Через кілька днів після того, додає Ігор, аналогічну «перевірку» він ініціював на ринку Вернісаж, де спіймали ще двох продавців-порушників. Та епогеєм стала ситуація, що відбулася 31 жовтня.

«Ми з друзями знову проходили повз ринок біля Федорова, і побачили, що людей життя нічого не вчить. Щоправда, символіку помітили вже в інших продавців, не в тих, на яких були складені протоколи. Хоча вони розуміли, що загрожує їхнім товаришам, все ж торгували цією продукцією. Я підійшов до одного з них і запропонував викинути все це у смітник – він погодився. Підійшов до другого, він теж був не проти. Я взяв ці кілька значків, які вмістилися мені в одну руку, і вирішив підійти до третього чолов’яги, який, як я гадав, теж погодиться, тоді я би все разом викинув у смітник, що був трохи далі. Коли ж я підійшов до того продавця, його реакція була неадекватною, і вести діалог він не хотів», – розповідає Ігор Фльорко.

Ветеран каже, що продавець підбіг до нього і почав шарпати за руку. Коли хлопець спробував вирватися, раптом з’явився невідомий чоловік, який вдарив Ігоря, а потім наніс доволі неочікуваний удар ногою в пах, від чого військовий впав на землю і кілька хвилин приходив до тями. За цей час навколо нього вже зібралася юрба продавців, жоден з яких не запропонував допомогу, поки хлопець лежав на землі. В руках одного з невідомих чоловіків Ігор Фльорко побачив ремінь з масивною металевою пряжкою. Розуміючи, що є потенційна небезпека, він взяв газовий балончик та розпилив ним в сторону нападників.

У результаті конфлікту ветерану війни інкримінують ч.4 ст.296, тобто вчинення хуліганства із застосуванням іншого предмета, спеціально пристосованого та заздалегідь підготованого. З цього приводу вдома в учасника війни вже провели обшук та вилучили одяг, у якому він був того дня, і газовий балончик.

Крім того, у своїй заяві продавець обвинувачує військового у крадіжці деякої антикварної продукції. Зокрема, йдеться про монети 1992 року, вартістю одна 8 тисяч грн, дороговартісного рубля, а також цінного герба України, який оздоблений жовто-синьою стрічкою. Такі обвинувачення Ігор Фльорко називає кумедними і цинічними з їхнього боку. Проте сподівається на справедливе розслідування та притягнення до відповідальності порушників.

«Проблема не в тому, що сталося зі мною, а, власне, у поширенні забороненої комуністичної символіки. Хочу, щоб більше людей не проходили повз, зауважували, викликали поліцію, і розуміли, що вони можуть вплинути на ситуацію, яка відбувається у Львові. Неприємно після 5 років участі в бойових діях приїхати додому і побачити, що є кілька «острівців» такої незалежності, для яких не діють закони України, де люди можуть дозволяти собі торгувати цією забороненою кривавою символікою», – пояснює ветеран війни Ігор Фльорко.

У справі проти учасника бойових дій триває досудове розслідування. Завтра, 9 листопада, Личаківський районний суд має обрати Ігорю Фльорку запобіжний захід.  

«Ми подали клопотання про особисте зобов’язання. Йому повідомлено про підозру. Завтра суд обере запобіжний захід. Досудове розслідування триватиме, після того буде прийнято рішення про дату проведення суду», – коментують у пресслужбі Львівської обласної прокуратури.

У разі доведення вини ветерану війни Ігорю Фльорку загрожує штраф у розмірі від 1 000 до 2 000 неоподатковуваних мінімумів (від 17 до 34 тисяч гривень) або обмеження волі на строк до 5 років.  

В Україні закон забороняє:

  • герби та прапори СРСР, УРСР, інших країн з комуністичним режимом, які існували у минулому;
  • серп і молот, а так само серп і молот у співвідношенні із п'ятикутною зіркою;
  • гімн СРСР, а так само гімни радянських республік;
  • символіка комуністичної партії;
  • комуністичні гасла та цитати радянських керівників;
  • пам'ятники та зображення партійних та радянських керівників, починаючи від секретаря райкому;
  • георгіївська стрічка – символ антиукраїнської діяльності;
  • символ фашизму, заборонена атрибутика, символіка, друковані чи аудіовізуальні матеріали про нацизм;
  • зображення лідерів фашистського руху тощо.

 

Зазначимо, що ч.1 ст.4 Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» забороняє виготовлення, поширення та публічне використання символіки комуністичного тоталітарного режиму, символіки націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарного режиму, у тому числі, у вигляді сувенірної продукції, публічне виконання гімнів СРСР, УРСР (УСРР), інших союзних та автономних радянських республік або їх фрагментів.

Юлія Осим

Фото Ігоря Фльорка



Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!