У Львові відбудеться дискусія про поводження з відходами: що було зроблено та перспективи. Як долучитись

4258 2
Якою була та є стратегія міста щодо поводження з відходами у Львові? Про це та стан виконання «Програми поводження з відходами у Львові 2014-2018 рр.» говоритимуть 24 січня під час зустрічі, організованої дискусійною платформою Tvoemisto.tv «Твоє місто Львів» спільно з соціальною ініціативою «ХТОСЬ НЕ ЗРОБИТЬ!» при Комісії у справах молоді УГКЦ.
Фото: news.dtkt.ua

Фото: news.dtkt.ua

Програма дискусії: 

- Стан виконання і реалізації на січень 2017 р. «Програми поводження з відходами у Львові 2014-2018 рр.» (доповідають представники Львівської міської ради)

- Презентація Стратегії поводження з ТПВ у Львові «Львів без сміття» (доповідає Юрій Зима, професор Лісотехнічного університету).

Учасники дискусії: екологи, науковці, експерти та екоактивісти, представники громадських екологічних організацій, перевізників сміття, Львівської міської ради, УГКЦ, підприємців, ЗМІ та активні мешканці Львова.

Коли? 24 січня (вівторок) 17:00

Експертів, які хочуть долучитись до публічної дискусії офлайн, просимо заповнити реєстраційну форму за посиланням.

Також усі охочі мають змогу надіслати свої запитання чи коментарі в режимі онлайн через Facebook-сторінку «Твого міста». Трансляція наживо розпочнеться 24 грудня об 17:00 на сайті: http://tvoemisto.tv/on-line/ та на Facebook-сторінці Твого міста.

Більше про дискусійну платформу та попередні зустрічі можете переглянути за посиланням:http://tvoemisto.tv/debates/


Читайте також:
24 Січня, 2017 13:23
Михайло Куценко Отримав запрошення прийняти участь у цьому заході. Щоправда, не знаю в якому форматі проходитиме зустріч і чи матиму можливість висловитися. Останніх декілька місяців присвятив багато часу для того, щоб розібратися, що насправді відбувається з ТПВ у Львові. Багато статей інтерв’ю, було розміщено з цього приводу. Хотів би дещо систематизувати свої спостереження та зробити аналіз тому, що відбувається. Думки, якими б хотів поділитися:
Зрозуміло, що для будівництва повноцінного заводу чи то сортувального чи то сміттєспалювального для цілого міста лише рік – півтора потрібно на проектування та 2-3 роки на його будівництво. Це довгий шлях та й нагальної потреби очистити місто вже тепер, це не вирішує.
Приймається, як здається, єдино правильне рішення, спресувати відходи та вивезти їх подалі, хоч в Польщу, хоч на Багами. Однак, належне інформування громади не відбувається, що приводить до невдоволення та протестів. Люди мають конституційне право на чисте та безпечне довкілля та на інформування стосовно розміщення можливого небезпечного виробництва.
З цього приводу представник міськради говорить, що дозволів не потрібно, керівник екологічної інспекції пан Маланич, стверджує, що жодних дозволів не давав, та документів не бачив. Про фаховість коментаторів дій влади для громади, вже може говорити саме вживання слова інфільтрат. Подивіться, що воно означає, будете здивовані, але жодного відношення до ТПВ воно не має.
Що говорить законодавство. Прийнятий Верховною Радою в жовтні, закон про СЕО, який відповідає усім міжнародним практикам відносить будь-які дії з ТПВ, вага яких перевищує 100 тон на добу класифікує, як небезпечне виробництво, початок якого можливий лише за наявності екологічної експертизи, погодженого СЕС та екологічною інспекцією розділу ОВНС (Оцінка впливу на навколишнє середовище), проведення громадських слухань тощо. Як на мене, це відповідає здоровому глузду та європейським практикам.
Якби були проведені ці дії, також опубліковані Технічні умови, видані Львівводоканалом, про готовність прийняти стоки рідкої фази ТПВ, що утворюється при пресуванні, то конструктивно настроєні мешканці міста не мали б підстав для протесту. Не говорю про деструктивні сили, які представляючись громадськими організаціями використовують ситуацію для власних політичних чи інших цілей.
Що робить влада. Користуючись тим, що на згаданий, прийнятий закон Президент наклав вето, використовує те, що інші нормативні акти прямо не класифікують пресування понад 100 тон на день, як небезпечне виробництво. Про те, що Закон про відходи забороняє пресування несортованих ТПВ, скромно замовчується. Закономірно, це приводить до невдоволення та протестів.
Що необхідно зробити. Оприлюднити ТУ від Водоканалу про готовність прийняття та очистки рідкої фази ТПВ. Розробити, оприлюднити та провести громадські слухання ОВНС на пресування, де б було вказано об’єм, спосіб пресування (обладнання бачив на фото, виглядає дуже гарно). Громадськість має право знати, що відбувається. Забезпечити сортування ТПВ, щоб більший об’єм ТПВ у вигляді втор сировини повернувся у господарський обіг.
Думаю, що коли громада знатиме, що ТПВ, не знаходитимуться у пунктах сортування та пресування довше часу необхідного для їх пресування, Львівводоканал, гарантує очистку рідкої фази ТПВ, всі операції з ТПВ відбуваються в приміщенні, що унеможливлює розповсюдження поганого запаху, що воно не становить загрози для довкілля і ніхто не планує робити «нові Грибовичі», конструктивна більшість львівської громади не матиме заперечень проти рішення питання відходів запропонованого міською владою.
24 Січня, 2017 12:33
Михайло Куценко Щоправда там виступатиме такий професор лісотеху Зима. Він колись виграв гранд на розробку стратегії ТПВ для Львова. Він довго і детально робить презентацію, і дуже нервується, коли йому вказують що цифри, які він вказує не відповідають дійсності і, що те, що він пропонує далеко від реальності. Якщо це знов буде презентація Зими на годину, то толку від тієї зустрічі не буде жодної.
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!