Скорочення персоналу і «дурниця уряду». Львівські ресторатори вийдуть на протест проти нового карантину

3591 0
У Львові понад тисяча рестораторів вийдуть на протест проти «карантину вихідного дня».
Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

Photo by Anastasiia Chepinska on Unsplash

У середу, 11 листопада, о 10.00 год. під будівлею ЛОДА, що на вул. Винниченка, 18, працівники ресторанної галузі планують провести акцію протесту. Про це Тvoemisto.tv розповіла співорганізаторка акції, власниця трьох львівських закладів Тетяна Абрамова.

Читайте також: Підприємці перекрили об'їзну Львова та інші траси, аби влада не знищувала мікробізнес. Фото, відео

За її словами, серед головних вимог, які висуватимуть працівники ресторанної галузі, є: скасування усіх обмежень на роботу ресторанів та карантину вихідного дня; мораторій на перевірки і скасування незаконних протоколів; відміна на час дії карантинних обмежень місцевих (єдиний податок, акцизний збір) та державних (ЄСВ та ПДФО) податків та зборів; грошова компенсація кожному бізнесу та працівнику, який втратив дохід за час карантину.

Крім Львова, у цей же день на годину протести працівників ресторанної галузі також відбудуться у Киві, Івано-Франківську, Одесі, Тернополі, Полтаві, Маріуполі, Дніпрі, Чернівцях, Миколаєві, Мелітополі, Черкасах.

«Нам уже відомо, що у Львові на акцію протесту прийде більше тисячі учасників. У Києві вже заявлено більше 2 тис. осіб. Надалі працювати з такими обмеженнями не можемо. Тому, будемо вимагати, аби ресторанній галузі скасували всі обмеження на роботу. Також виступаємо за недопущення карантину вихідного дня. А якщо його таки введуть, тоді вимагатимемо рівних прав для всіх. Зокрема, йдеться про великі гіпермаркети, які дозволяють собі працювати», – каже Тетяна Абрамова.

Зі слів власниці ресторанів, карантин уже завдав чимало шкоди усім рестораторам та власникам закладів харчування.

«Від вересня кожен заклад звільнив і залишив без роботи як мінімум 40% своїх працівників. Якщо обмеження триватимуть надалі, звільнення триватимуть і надалі. Це не допустимо. Ми платимо чималі податки, тому також вимагаємо компенсації від держави. Наприклад, я маю три невеликі заклади. Щомісяця оплачую приблизно 70 тис. грн лише податків. Тому я розраховую на те, аби мене влада хоч якось підтримала», – додала Тетяна Абрамова.

Читайте також: У ЛОДА кажуть, що «карантин вихідного дня» допоможе розірвати ланцюг зараження Covid-19

Відомий львівський ресторатор Вардкес Арзуманян вважає, що карантин вихідного дня є «черговою дурницею уряду», логіку якого важко зрозуміти.

«Якщо закривають великі торгові центри, то покупки будуть здійснюватися в маленьких магазинах і на ринках.Якщо закривають ресторани, то технологічні особливості ресторанів і особливо кондитерських передбачають величезні списання продуктів і сировини ввечері в п'ятницю. А це великі збитки. Крім цього, за моїми підрахунками, нас чекає скорочення персоналу до 40%», – наголосив Вардкес Арзуманян.

За його словами, у більшості ресторанів основний персонал, кухарі, офіціанти, працюють 15 днів на місяць. Із введенням карантину зникне необхідність у другій зміні, тому що ресторани перейдуть на п'ятиденний графік роботи.

«Основні продажі у ресторанах і торгових центрах відбуваються саме у вихідні. Із запровадженням карантину всі втратять можливість оплачувати оренди, податки, зарплати», – наголосив Вардкес Арзуманян.

Натомість, наголошує ресторатор, уряду достатньо прийняти рішення про закриття поїздок до Туреччини та Єгипту і це, на його думку, удвічі зменшить кількість хворих. «Всі ці рішення приймаються не для того щоб боротися з ковід», – підсумував Вардкес Арзуманян.

Читайте також: Карантин вихідного дня для ресторану – це як ампутувати ноги, але по шию

Нагадаємо, міністр охорони здоров’я України Степанов заявив, що карантин вихідного дня в Україні може почати діяти 14-15 листопада. Він пояснив, що працюватимуть лише продуктові магазини, аптеки та транспорт. МОЗ також вирішило пропонувати повністю заборонити масові заходи, закрити спорт-комплекси й басейни, у ТРЦ дозволити працювати виключно магазинам, закривати порушників карантину. При цьому, під час «карантину вихідного дня» ресторани зможуть працювати лише на виніс.


Читайте також:
+
Щодня наша команда працює над тим, щоб інформувати Вас про найважливіше в місті та області. За роки своєї праці ми довели, що «Твоє місто» - це медіа, якому справді можна довіряти. Долучіться до Спільноти Прихильників «Твого міста» та збережіть незалежне медіа для громади. Кожен внесок має значення!